Горан: Нудам плата од 500 евра и сите работници се пријавени, но дојдат и веднаш си одат

Овој оглас привлече поголемо внимание бидејќи се работи за перална во Бања Лука, а во услужните дејности платите генерално се помали од тоа.

Дополнително, според податоците на синдикатот, дури околу 90 отсто од вработените во автоперални работат на непријавени односно на црно.

Она што е уште поинтересно во овој оглас е дека наведеното работно време е „девет работни часа, шест дена во неделата“.

– Според ЗРО работната недела може да трае најмногу 40 часа, а се што е над тоа е прекувремена работа и се доплаќа убаво.

Може да биде шест дена во неделата, но не може да биде повеќе од 40 часа – изјави за Српскаинфо Горан Савановиќ, претседател на синдикатот, угостителството и услужните дејности.

На годишно ниво, бројот на прекувремена работа може да биде најмногу 180 часа што секако не е за потценување и е добро.

– Во пералните најчесто ги работат млади момци и не се задржуваат долго. Работат на црно, 90 отсто од нив работат на црно и најмногу со процент по испран автомобил – истакнува Савановиќ.

„Бараме одговорни и вредни работници. Работници кои ќе бидат колегиални и услужни, се вели во огласот објавен од Горан.

,, Кај мене работниците ќе бидат осигурани, нема да бидат на црно, знам да го ценам трудот, што е најбитно, додава тој.