Грците воведоа ригорозни казни во сообраќајот: Наместо да платите, ќе останете без таблици – ги објавија деталите

Грција е најчеста дестинација за српските туристи во текот на летото, а повеќето од нив одат на одмор со автомобил. За сите нив има важна вест поврзана со промената на сообраќајните прописи во оваа земја, која може да донесе големи трошоци за секој што не внимава.

Наместо казни, Грците воведоа поригорозни глоби – одземање на регистарски таблички и на возачка дозвола на подолг временски период.

Не е првпат Грците да ги менуваат правилата пред почетокот на летната сезона, а ова лето се чини дека се најстроги досега, а доказ за тоа се сообраќајните казни кои можат да ве погодат доколку не ги почитувате правилата.

За брзо возење во Грција, најмалку 100 евра, преку цела линија и за низок алкохол во крвта 200, за лошо пакување до 80! Ако одите на море со автомобил, мора да го знаете ова. Ова е новиот ценовник за најчестите сообраќајни прекршоци:

Поминување постојка без застанување – 700 евра, тргнување на црвено светло – 700 евра, бесно возење – 700 евра, недозволено претекнување – 80 евра, прекорачување на брзина до 20 км/ч – 20 евра

Ако тргнеш на црвено ќе платиш казна од 700 евра, но 20 дена ќе останеш без возачка дозвола и без таблички.

Дополнително, потсетување дека повеќето патишта во Грција, иако имаат две ленти и наликуваат на автопат, имаат ограничување од 100 километри на час.

Сепак, она што изненади многумина е веста која се однесува на тоа дека поради промената на регулативата ќе се укинуваат казните за одредени прекршоци, но наместо тоа ќе се тргнат регистарските таблички и ќе се одземе возачката дозвола до 60 дена.

Оваа мерка се однесува на следниве прекршоци: Користење на мобилен телефон додека возите, Не носење појас,Ако немате кацига додека возите мотор, Превоз на дете во автомобил без детско седиште

Значи, за овие прекршоци годинава нема да платите никаква казна во Грција, но, како што пренесува емисијата „САТ“, доколку ве фати тамошната полиција, ќе ви ја одземе возачката дозвола и регистарските таблички на 60 дена.

Вакви многу ригорозни мерки ќе се применуваат за сите возачи во Грција, без разлика на нивната националност и пасош.