Има 14 години, а работи како овчар – неговата приказна ги воодушеви сите: Џабе ви се парите, јас овците не си ги давам

Родителите треба да се гордеат, секоја чест на ова момче, не се сеќавам кога последен пат сум уживал да гледам ваква репортажа, златното момче, мила мајко; Никогаш не сум видел толкава интелигенција кај мало дете, капа до под, ретко е да се види толку вреден и паметен дечко… тоа е само дел од коментарот на приказната за Аднан Куралиќ (14) од градот Тојшиќ во Босна.

На само пет години, Аднан почнал да чува овци. Со првиот џепарлак си купил јагне, а од едно јагне до тринаесет години успеал да наполни цела штала.

Како што изјави за ТВ „Татабрада“, кога за прв пат ги продал овците, се расплакал, но и нашол начин повторно да заработи и да купи нови.

Како што раскажа овој млад овчар, има многу работа со овците, но јагнењето не му е проблем. Првото јагне го купил за 100 марки што му ги дал дедо му по мајка.

– Порано имав една овца, дедо ми ми даде 100 марки за да купам јагне. Од тоа јагне беа собрани пет-шест овци. И другиот дедо имаше овци и јас понекогаш ги пасев со него, а за награда ми даваше јагниња.

Кога му се слоши на дедо ми сакаше да ги продаде и ми даде пари да ги продадам и моите и неговите. Дојдов дома и плачев, а потоа дојдов и им ги фрлив парите:

„Не ми требаат вашите пари, јас не давам овци“. Сè уште морав да ги продадам, но потоа купив јуница за да го дои телето. Пак собрав пари и ме влечеше желбата за овци.

Купив три овци и малку по малку се јагнеа и сега ги има многу. Кога го кажувам тоа е вистина. Или земаш или не. Не се лутам.Ако овцата е 300, даваш 200, значи е во ред ако не е, пријатно. Никогаш не знаеш, можам да ја намалам цената – вели Аднан.

Младиот овчар вели дека грижата за овците е голема одговорност, но и дека нема со кој да си игра, бидејќи сите се на мобилните телефони.