Калуѓерката Мери се заљубила во монах, ја напуштила црквата за да бидат заедно

Чесната сестра Мери Елизабет водела мирен живот во манастир пред да се сретне со Роберт, монах исто така долги години.

Случајно се допирале со ракавите, а тој мал гест бил наполнет со хемија која целосно ги променила и донела љубов. Седум години подоцна, парот, кој сега е во брак и живее во Северен Јоркшир, ја сподели својата приказна, откривајќи дека иако се бо реле со одлуката да ги остават претходните животи зад себе, не жалат.

Мери открила дека случајно се сретнале за време на посетата на Роберт во нејзиниот манастир, кога парохискиот свештеник ја однел да се сретне со монах што ги посетил.

Тие останаа сами кога парохискиот свештеник отишол во друга просторија да разговара на телефон. Дотогаш, Роберт и Мери никогаш не комуницирале, а таа го слушнала како проповеда на миса за време на неговите повремени посети на манастирот.

– Почувствував некоја хемија, нешто, и ми беше малку непријатно. И си помислив, Боже, дали и тој го почувствува тоа. И додека го пуштав да помине низ вратата, беше прилично непријатно – признава Мери.

Откако Роберт ја почувствувал истата искра, парот почнал се повеќе да размислува еден за друг. Една недела подоцна, Роберт и испратил порака на Мери и ја прашал дали би ја прифатила неговата покана да се омажи за него.

До тој момент, таа водела осаменички живот како калуѓерка во манастир 24 години, приклучувајќи се на редот во доцните тинејџерски години.

Таа зборувала само два и пол часа секој ден додека живеела во манастирот, а остатокот од времето го поминувала сама во својата одаја, во комплетна тишина, поради што нејзиниот речник се намалувал со текот на годините.

– Не знаев како е да се биде заљубен и мислев дека моите сестри можат да го видат тоа на моето лице. Така станав доста нервозна. Чувствував промена во себе и тоа ме испла ши – рекла таа.

Таа на крајот му ги признала чувствата кон Роберт на нејзиниот парохиски свештеник, кој не можел да разбере како таа може да се заљуби во монах за само една недела без никаква интеракција со него.

Реакцијата на другите за нејзиниот потег ја убедила да ги спакува малкуте работи што ги има и да го напушти манастирот за да се сретне со Роберт во пабот.

Таа откри како веднаш почнала да се бо ри со својата вера кога го напуштила манастирот, признавајќи дека размислувала дури и да си го одземе животот, но храброста да постапи по својата одлука нашла кога го видела Роберт низ прозорецот на еден паб.

И покрај поврзаноста што ја чувствуваа, тие сепак се бо реа со животот надвор од манастирот. Лиза призна дека се чувствувале особено тажни за време на нивниот прв Божиќ.

– Тој во текот на целиот религиозен живот велеше дека срцето треба да биде неподелено и да му се предаде на Бога. Одеднаш почувствував како моето срце се прошири за да го држам Роберт, но сфатив дека во него има и се друго што имам. И јас не се чувствував поинаку кон Бога, а тоа ме смири – вели Мери.

На Роберт му било кажано дека повеќе не може да биде член на редот Кармелит, но набрзо се приклучил на англиската црква и сега е свештеник во селото Хатон Радби во северен Јоркшир, каде што живее парот.

Лиза работела во пог ребално претпријатие пред да стане дел од болничкиот персонал во една болница и признала дека се навикнала на различна облека и фризури откако поминала 24 години во религиозна облека.

Таа призна дека да не бил Роберт, веднаш би се вратила во манастирскиот живот бидејќи се навикнала на тишината на тој живот и тешко се справувала да остане приземјена во современиот свет, пишува ,,Дејли Меил”