Почна апсењето на Бугарите, МВР со детали зошто и колку се лишени од слобода

Одбележувањето на 151 година од раѓањето на македонскиот рево луционер Гоце Делчев се одвива под строги протоколи и во тен зична атмосфера.

Тен зична атмосфера и полициски контроли – одбележувањето на 151 година од раѓањето на македонскиот револуционер Гоце Делчев се одвива под строги протоколи и засилено полициско обезбедување.

Изутринава пристап до црквата „Свети Спас“, каде што се наоѓа гробот на Гоце Делчев, им беше дозволен само на акредитирани делегации и новинари, а попладнево полицијата почна да пропушта и граѓани кои сакаат да оддадат почит.

На граничните премини исто така имаше низа тен зична атмосфера поради тоа што Бугарите беа задржани на границата неколку часа.

А започна и апсењата на неколку бугарски државјани а МВР веднаш излезе со информации и објасни кој и зошто се лишени од слобода.

На ГП Деве Баир приведени тројца бугарски државјани, се обиделе физички да напа днат полициски службеници
Околу 12.45 часот на Граничниот премин Деве Баир дошло до нарушување на јавниот ред и мир

Од страна на Г.З (35),А.Х(50)и Р.Х(54) бугарски државјани кои најпрво вербално, дрс ко и недолично со најпогрдни зборови се однесувале

А потоа се обиделе и физички да ги нападнат полициски службеници кои преземале службени дејства,при што се при ведени и се работи на целосно расчистување на случајот.