Фамилијата Трајковски со шест дечиња од кумановско моли за нов дом: Живееме, боси, гладни, со гушери кои се кријат во дупките од собите

Семејството Трајковски живее во малото село Пелинце, во услови на работ на човечкото достоинство. Во овој дел од Македонија, трагичните животни приказни и сиромаштијата ги надминуваат сите досега познати категории на сиромаштија, како црни облаци над овие луѓе, објави Нова.рс

Милан (16), Тијана (14), Иван (9), Луна (6), Мелани (4) и Тамара (2) не пречекаа со искинати и дупнати чорапи, боси, гледајќи нè како да сме од друга планета. И тоа го направивме, стигнавме од планетата на удобниот и безгрижен живот, додека нивното детско катче е како пуста површина на Месечината – студена, темна и полна со кратери!

„Би сакал да го имаат најдоброто, но што се однесува до мене, јас сум сиромашен човек. За да не се плашат повеќе и да живеат како сите други деца, а не да спијат во соба со дупки, сите пикнати во два трошни кревети“ – искрено е загрижен отец Драган, како што може да биде само родител.

Куќата во која живеат не е ни нивна. Користат само две неформални соби, иако се гледаат контурите на трудот и желбата на таткото на Драган да направи нешто со десетте прсти, да и врати барем малку достоинство на оваа трошна куќа. Повремените плати во градежништвото едвај се доволни за да им обезбедат дури и најскромниот оброк на нивните деца, а се што е надвор од тоа е нереален подвиг.

„Во зима е многу тешко бидејќи прозорците се искршени. Понекогаш секој доаѓа кај нас и спиеме заедно за да се стоплиме. Децата не можат да учат во овие услови, но се трудат. Со помош на социјалната помош можеби ќе врземе крај со крај. За нив подготвувам што имаме, супа, компири, грав, но често се случува да немаме. Сега имаме само едно јајце и малку сирење во фрижидер“ – додава мајка Моника.

„Јас сум Луна Трајковска. Сакам да играм и да имам розов дрон. Овде живее гуштер во огромна пештера“, рече таа со краток и остар глас и покажа на дупките што ја „украсуваат“ нивната соба.

Да се ​​потрудиме да им го вратиме детството и достоинството на овие мали маченици. Да направиме сите да ја почувствуваат радоста на растењето и дружењето и засекогаш да ја паметиме 2023 година, како година во која доживеаја своевидна животна трансформација.

Организацијата „Србите за Србите“ започнува кампања за собирање хуманитарна помош:

МАКЕДОНИЈА
1. Хуманитарни броеви на Културно-информативниот центар на Србите во Македонија СПОНА – 143123 (А1) и 143143 (Т-дом). Цената на пораката е 100 МКД. Сите донации собрани на овој начин ќе бидат искористени за помош на семејствата во Северна Македонија на кои им се помага како дел од акциите на нашата организација

СРБИЈА
1. СМС на 7763 (200 динари)
2. Сметка: 160-279491-71
3. Pay Pal
4. Девизна сметка

РЕПУБЛИКА СРБИЈА
1. Јавете се на број 17763 од фиксни и мобилни телефони (2 КМ)
2. Сметка: 56201281300241-58 (НЛБ развојна банка)
3. Пеј Пал

ЦРНА ГОРА
1. Сметка: 510-91548-03 (Montenegro Commercial Bank)

2. PayPal

САД
1. Платформа за донатори (кредитни картички, тековна сметка)
2. Pay Pal
3. Лична или деловна проверка до: Срби за Срби, Po Box 34206 Chicago, IL 60634
*сите донатори се одбиваат од данок

КАНАДА
1. Плати Пал
2. Со чек до: Срби за Срби Канада, 635 The Queensway, Lower Level, Toronto, ON, M8Y 3B3
3. Е-трансфер на: donate@serbsforserbs.ca
*сите донатори се одбиваат од данок

АВСТРАЛИЈА

1. Донација преку банкарска сметка:
BSB: 032-278
Број на сметка: 878615
Банка: Westpaco
2. Pay Pal
3. Донација преку PayID

Тип на PayID: ABN
PayID: 57472783829
4. Донација со чек:
Проверете до Serbs for Serbs Inc, 18 Mantle Ave, North Richmond NSW 2754, Australia

ГЕРМАНИЈА
1. IBAN: DE84 7606 0618 0002 7519 92

2. Pay Pal
3. Испратете порака SZS на 81190 (2,99 евра)
*сите донатори имаат право на даночни намалувања

ШВАЈЦАРИЈА
1. Сметка: 61-335679-5
IBAN:CH57 0900 0000 6133 5679 5

Max-Högger-Strasse 6, 8048 Zürich
2. Pay Pal
3. Испратете порака SZS 30 до 488 (заменете го бројот со саканиот износ од 1 до 99 CHF)
4. Twint
*сите донатори имаат право на даночни одбивања

АВСТРИЈА

1. IBAN: AT97 3200 0000 1036 4339
SWIFT/BIC: RLNWATWW
Клиент: Орг. ѓ. потпевнувам. Hilfe – Срби за Срби
Kalvariengürtel 39/6, 8020 Graz Austria
2. Pay Pal
3. Јавете се на бројот 0901 300 201 од фиксни и мобилни телефони (3 евра)

ШВЕДСКА
1. SWISH: 1230 133 900
2. Pay Pal
3. Bank Giro: 5302-1077
4. Сметка: 5226 1060 858

НОРВЕШКА
1. VIPPS број: 104 414
2. Pay Pal
3. Сметка: 1503 83 80483