Шефкет завршил политички науки, но се вратил на село и чува овци, ја открива и причината

Година полна со предизвици и тешка, но за оние кои сакаа да „заглават“ и да работат, резултатите не изостануваат. Таква сторија има Шефкет Куртагиќ.

– Студирав политички науки и го завршив, а потоа се вратив на село да чувам и одгледувам овци. Убаво е во градот, но оваа слобода ја нема никаде.

– Кога сам свој шеф си, тоа е бесценето. Со тројцата браќа останавме на семејната фарма, формиравме семејства овде и се занимаваме со сточарство, мило ни е што овој труд беше препознаен.

– Стадото е огромно и никогаш не сме можеле да изброиме точно колку овци имаме, кога овците се во фаза на оплодување стадото ни надминува и над 2.000 грла.

Тешко е да се чува огромно стадо на едно место, па овците на браќата Куртагиќ се распоредени во неколку оддела. селото Пештер во зима не е нималку наивен, па треба навреме да обезбедат добра количина храна.

– Ги имаме и сите потребни машини, а работна рака не плаќаме бидејќи сме многудетно семејство, единствено што купуваме се житариците – додава Шефкет.

Вредните сточари не се покајале за нивната намера да изградат голема фарма и на тој начин да ги прехранат своите стада. Нивното стадо првично броело околу 150 овци, а од година во година се проширувало и достигнало оваа неверојатна бројка.

– Водата ни беше голем проблем, но успеавме да ја добиеме во домаќинството. Градиме барака во која ќе чуваме храна во текот на зимата и со тоа ќе ја олесниме работата.

Патотдо куќата ни е многу лош, а тоа е нашата следна цел. Ќе се обидеме да изградиме нов и подобари се надеваме дека локалната самоуправа ќе ги слушне нашите потреби – рече Шефкет

Овчарските кучиња Кангали се нивни верни пријатели и чувари на стадото на бескрајните рамнини. Да не беа таму, немаше да можат да си ги заштитат овците.

– Во бурињата се наоѓаат околу 55 килограми чисто полномасно овчо сирење. Начинот на приготвување е малку специфичен затоа што најпрвин отстојува, па сирењата се цедат и се се чат на кришки, а овој квалитет е однапред продаден и немаме проблем со пласманот.

– Годишно од нашата фарма до продажните места одат околу три тони овчо сирење. Значи има зошто да се занимаваме со ова, не се жалиме – заклучи тој.