Вакво сценарио малкумина очекуваа: Владата донесе одлука што ќе прави со пасошот на Онишченко

Денеска на затворена владина седница беше најавено дека директорот на Агенцијата за национална безбедност Виктор Димовски ќе даде извештај за случајот со давањето на македонско државјанство на контроверзниот Украинец Олександр Онишченко.

Премиерот Димитар Ковачевски вели дека мора да се утврди одговорност за случајот и затоа побрал детален извештај за работата на АНБ.

Тој потсети дека државјанството било издадено врз основа на четири позитивни мислења доставени на седница на Влада од четири различни институции врз основа на кои тоа е доделено.

Владата го иницираше барањето за одземање на државјанство на Онишченко, по одржаната владина седница на која Агенцијата за национална безбедност информираше за случајот

Согласно членот 14 од Законот за државјанство на Република Северна Македонија ќе се започнат активности за поништување на решението за прием во државјанство на Северна Македонија за лицето Олександр Онишченко. се вели во соопштението од Владата испратено попладнево.

Владата го иницираше барањето за одземање на државјанство на Онишченко, по одржаната владина седница на која Агенцијата за национална безбедност информираше за случајот.