Венко Филпче не издржа и се огласи вечерва: Се радувам

Како што веќе објавивие денеска на Клиниката за дигестивна хирургија, беше направена првата трансплантација на црн дроб од по чинат донор, прва во историјата на македонското здравство.

„Шеесетгодишен пациент со хронична бол ест на црниот дроб доби здрав орган од пациентка во мозочна см рт чие семејство вчера се согласи да ги донира органите.

Покрај црн дроб, се вршат и трансплантации на бубрези кај двајца пациенти со бубрежна болест,“ објави на Фејсбук Министерството за здравство.

Некогашниот министер за здравство, Венко Филипче се огласи вечерва на својот фејсбук профил каде што напиша:

Честитки до колегите од Клиниката за Дигестивна хирургија, КАРИЛ и Гастроентерохепатологија за историската прва трансплантација на црн дроб од поч инат донор.

Со овој нов дострел на македонското здравство во транплантациит, се потврдува стручноста и посветеноста на македонските лекари.

Се радувам на секој нов успех, секоја трансплантација значи спасување на живот или полесно секојдневие на пациентите.