Попот Стојадинов останал за миг без куќа, стихијата му однела се – но само едно нешто останало недопредно

За само една ноќ пензионираниот свештеник Драгиша Стојадинов кој му служел на Бога точно половина век, останал без речиси се` материјално што создал тој и неговата сопруга Славица.

Нивниот семеен дом на улицата Дворска, веднаш до потокот Месиќ, во ноќта меѓу 16 и 17 ноември целосно изго рел, поради проблем со плинска боца.

Последиците биле огромни. Се урнал таванот, буквално се е разру шено. Ог нот проголтал се пред себе. Само по Божја волја сите пет членови на семејството – попот, сопругата, синот, снаата и петгодишен внук – ја преживеала таа ноќ.

По вреден е само неговиот син Дејан, кој се уште се наоѓа на лекување во Белград поради изго реници од втор и трет степен по лицето и телото.

– Сето ова е од Бога. Ни нанесе големо искушение, но ни даде и некоја натчовечка си ла да истраеме во тоа. Како шекер, не можам ни да стиснам со прстите.

Успеав сам да го извлечам син ми од ур натините, вели тој и додава: Веќе следното утро, роднините, пријателите и верниците кои ги крстил, ги оженил се обединиле да му помогнат.

Веднаш отвориле наменска сметка за собирање средства на негово име и ги засукале ракавите за да ја реконструират куќата која е стара над 100 години.

По жарот ни уни шти речиси се на Стојадинови, но за чудо не и иконите. Тие останаа недопрени. Не паднаа ни од ѕидот, а ги имало повеќе, вели свештеникот.

– Господ ги заштити сите на ист начин. Гипсот го спуштил по целиот ѕид каде што биле закачени и не ги оставил да изго рат.

Ниту се оштетени големите слики во масло, ниту пак е оштетено стаклото од „Тајната вечера“. Затоа сум многу среќен бидејќи и мојата сопруга и јас сме многу приврзани за нив – сведочи отецот Драгиша.

– Имам само еден син затоа што Господ не сакаше јас и жена ми да имаме повеќе биолошки деца, но имам толку многу духовни деца што не ја знам бројката.

– Секој ден доаѓаат до мојот праг и се нудат да помогнат. Таа радост ме тера да плачам ноќе, затоа што сфаќам колку сум богат човек.

Зачувани се само ѕидовите на две мали соби, кујната и бањата, кои свештеникот ги изградил пред десет години од цврст материјал. Планот е што поскоро да се обноват тие уништени соби за да може таму да презими со својата тешко бо лна сопруга.

– Потребно е да се постави нов покрив, по што ќе започнеме со внатрешни работи. Ќе даде Господ ние седуммината Стојадинови, заедно да го дочекаме Бадник во нашата куќа – вели молбено отец Драгиша, кој со своето семејство моментално е кај роднини.