Свештеникот Раде со шест деца напушти се и замина за Германија

Старешината на соборната црква Свети Тројца во Мостар Радивој Раде Крулј се опрости од своите колеги овде и замина во странство.

Тој со семејството дошол во Мостар пред петнаесет години: Соборниот храм Света Троица тогаш беше куп камења, а српската заедница беше у ништена во секоја смисла, вели тој.

Раде го избра речиси секој камен. Денеска кога си заминува, градежните работи се завршени, Соборниот храм се издигна над Мостар, поставени се прозорците, а пред неколку дена и влезната врата.

Тоа било огромна и тешка работа. Заедно со црквата била изградена и разурнатата заедница, а црковната општина Мостар на чело со Крулј била иницијатор и обновувач не само на духовниот, туку и на културниот живот на заедницата, како и на се што е поврзано со Србите во Мостар.

Кога луѓето велат дека неговото име ќе биде запишано во историјата на Мостар и Српската православна црква во Херцеговина, Круљ вели дека тоа треба да биде запишано во Царството Небесно.

Тој во интервју за ,,Топортал” зборуваше за заминувањето, за новата работа и за петнаесетте години поминати во Мостар.

Круљj вели дека не знае што го чека во земја и општество како Германија, но вели дека во неколку наврати се уверил дека таму има подобри можности за децата и нивното образование.

„Мојата сопруга и јас имаме шест деца. Никогаш не сме дале ништо на ниту едно во ниту една прилика, на ниту едно место, од училиште, спорт или било која друга работа…

Ги учевме и ги советувавме дека преку нивната работа, посветеност и со знаење изборот за можностите што им се нудат можат да постигнат многу. Се плашам дека во општество како нашето – тоа е многу тешко.

Тоа е единствената причина за нашата одлука да го кренеме сидрото од овој прекрасен град Благодарам на нашите владици кои позитивно одговорија на нашето барање.

Нашето заминување во никој случај не значи дека се откажуваме од бор бата за подобро, поправедно и поуредено општество и вредносен систем во оваа прекрасна и исклучително богата земја.

„Јас и моето семејство ја имавме честа да бидеме дел од приказната за возобновувањето и издигнувањето од пепелта на православната заедница во Мостар и во долината Неретва.

Молитвите, решителноста и бес трашноста на владиката Атанасиј за овој народ и овој крај не замина ни во најтешките денови.

– Евангелието не учи да не гледаме назад, туку да гледаме напред како и што да правиме, како најдобро да служиме на Бог и однос на човек“, вели Круљ.