Адријана на 66 години роди ќерка и стана најстарата мајка на светот и заврши на столбот на срамот: Еве каде е денес и како се грижи за своето дете

Адријана Илиеску (84) беше светска вест во 2005 година кога ја роди ќерката Елиза, што ја направи најстарата мајка на светот во тоа време. Каде е денес оваа пензионирана романска универзитетска професорка и како го воспитува своето дете?

Рекордот на Адријана Илиеску подоцна го соборија Рајо Девил Лохан, кој на 69-годишна возраст ја роди ќерката Навен во селото Хисар во Индија во 2008 година, и нејзината сонародничка Омкари Панвар, која роди близнаци на 70-годишна возраст.

Адријана Илиеску се породи во Букурешт, а ќерката ја доби благодарение на донацијата на јајце клетки и семената течност од анонимни дарители.

Таа започна со процесот на ин витро оплодување во 1994 година. А потоа во 2004 година, таа остана во блажена состојба. Носела тројки, но еден фетус починал по 10 недели. Останатите две бебиња, двете девојчиња, тежеа 1,45 килограми, односно 0,69 килограми по 33 недели.

Бебето со недоволна тежина починало поради компликации. Ова доведе до предвремен царски рез. Елиза е родена и била на интензивна нега со недели.

Овој случај предизвика голема бура во локалните медиуми. Како што некои оценија, тоа беше сомнително од етичка гледна точка. Во прашање беше доведена и возраста на Адриана Илиеску – таа имаше 66 или 67 години кога се породи, беше прашањето за кое се разговараше.

Тие информации беа сменети во написите во весниците, а потоа шефот на романскиот етички комитет рече дека случајот бара академска дебата, а не во медиумите.

Адријана се најде на столбот на срамот поради одлуката да стане мајка. Таа беше остро осудена од некои верски организации, а се соочи и со непријатности при крштевањето на нејзината ќерка.

Таа на ваквите коментари одговори дека нејзиното дете е дар од Бога. А потоа во 2011 година објави дека сака уште едно дете.

“Се трудам да не се гледам во огледало, бидејќи тоа не ми е љубезно. Иако имам 72 години, се чувствувам како да имам 27 години, имам многу енергија и живот во мене. Иако, кога сум уморен, јас повеќе се чувствувам како да имам 37 години…

Од медицинска гледна точка, сосема е можно да имам уште едно дете, токму сега се прават вакви тестови на жени во Англија, па тоа е повеќе од можно и изводливо. Здрава сум и се чувствувам добро. Не, пушам, не пијам. Затоа би сакала во иднина да родам уште едно дете, но немам причина да брзам“, рече тогаш таа и додаде:

“Јас и Елиза сме толку блиски и поврзани. Таа е многу енергично и среќно дете, не сакам да страда или да биде љубоморна поради друго бебе. Затоа, не сум сигурен дали ќе се одлучам на тој чекор”. .

Елиза Илеску неодамна зборуваше за libertatea.ro, откривајќи дека завршила средно училиште и сака да се запише на два факултети.

На прашањето за успехот на училиште, таа одговори скромно: “Не сакам да се фалам со тоа! Затоа нема да го кажам мојот точен просек. Да речеме дека е над 9,5”.

Елиза напоменала дека никогаш не се сметала себеси за славна иако многу се пишувало за неа и нејзината мајка.

„Напротив, јас бев и останав обичен човек. Така ме гледаа моите пријатели и наставници. Не сакам да зборувам за тоа и сакам светот да ме гледа како обичен човек, како што јас ги гледам другите. “, додаде таа.

Сега се подготвува да полага матура, а потоа да студира на два факултети.

„Решив да го следам моделот на мајка ми, а со оглед на тоа што таа беше професорка, тоа е она што сакам да го работам. Разбирам дека нема да биде лесно, особено што се обидувам да студирам два факултети истовремено, но сакам да се обидам.И да тргнам по стапките на мајка ми“, рече таа.

Адријана Илиеску добива просечна пензија од која се издржува себеси и својата ќерка. На социјалните мрежи може да се најдат нови фотографии од неа и Елиза.