Александар отишол да ја провери нивата – наместо сончоглед, затекнал нешто необично: Ова е дар од Бога

Александар Љубинковиќ како и секој обичен ден заминал да погледне и да ја провери својата нива со сончогледи. Но, овојпат, она што го нашол го оставил изненаден.

Имено, тој нашол камења од непознато потекло во својата нива во Баново Поље. Се сомнева дека потекнува од метеорит. Необичните камења ги однел дома со надеж дека барем ќе му донесат среќа, ако не и пари.

Александар никогаш неочекувано не нашол парче карпа кога доаѓал да ја посети за време на жетвата, а необичните предмети на средината на теренот веднаш го заинтригирале.

„Дојдов да видам дали никна сончогледот. Додека се движев, на дваесетина метри од шумата, видов две камени плочи. Ме збуни бидејќи теренот го работев со механизација и сигурен сум дека ја немаше, а нелогично беше да донесам камења и да ги оставам во мојата нива“, вели Александар.

Александар ги фотографирал парчињата карпи кои биле оддалечени околу еден метар, а кога стигнал дома почнал да проверува на интернет дали има некаква врска со метеорити.

„Навистина изгледаше како да паднале од небо. На страна имаше повеќе парчиња. Она што беше збунувачки е што тие не беа премногу тешки, но не беа ниту лесни.

Кога почнав да гуглам, забележав дека изгледаат како метеорити“, вели Александар кој решил да контактира со медиумите за експертите да видат дали се работи за делови од метеорит или нешто друго.

Необичната структура, несразмерната тежина, но и малите изгорени парчиња расфрлани по теренот ја направија целата работа уште поинтригантна. Најпрво мислел дека богатството му паднало од небо, но набргу потоа се исплашил.

– Тогаш помислив да не е радиоактивно, па се исплашив. Но, зедов камен и го однесов дома мислејќи дека можеби навистина е метеорит, вели Александар покажувајќи кон порозната земја на која може да се видат трагите на предметот како се лизга.

Некои тврдат дека тоа се остатоци од кинеска ракета која неодамна била лансирана, а според последните извештаи паднала во Индискиот Океан.

Поради верувањето дека носи среќа, многумина му побарале парче, па тој го подарил, а доколку се потврди дека се работи за метеорит, размислува да ги искешира.