Америка ја испраќа војската – Влегуваат во војна?

Соединетите држави испраќаат бродови и авиони поблиску до Израел во знак на поддршка, изјави министерот за одбрана Лојд Остин.

Тој додаде дека САД ќе обезбедат муниција за Израел, а Пентагон ќе испрати дополнителни борбени авиони во регионот.

Коментирајќи ја оваа изјава на министерот за одбрана, пензионираниот американски генерал Бери Мекафри тврди дека САД ќе интервенираат доколку егзистенцијата на Израел е во опасност.

Тој смета дека таквата ескалација на настаните може да се случи само доколку блискоисточните соседи на Израел беа силно вклучени во конфликтот.

„Јас би претпоставил дека нашата поддршка за Израел ќе биде апсолутна, па ако видиме сириска воена интервенција, активна иранска воена интервенција, ќе влеземе во војна“, додава генералот МекКафри.

Додека САД објавија дека испраќаат ударна група носач на авиони, вклучително и Ф-35 и Ф-16 за патролирање на Медитеранот, генералот објасни дека тие биле таму повеќе за демонстрација на сила или потенцијална неборбена евакуација.

Генералот МекКафри се бранеше, велејќи дека тоа е негова сопствена проценка за конфликтот и дека ниту еден американски функционер не може јавно да се согласи Америка да влезе во војната во Израел.