Андреј доживеа ладен туш во Телеком: Сметката ќе му биде 550 денари поскапа секој месец поради една банална причина

Андреј Лазовиќ  од Србија доживеал вистински шок кога отишол во една од експозитурите на МТС да пријави дека ја сменил адресата на живеење и дека сака да пријави.

Имено, Телеком Србија од 1 мај ги укинува постоечките пакети на услуги за сите корисници, а за нови наплаќа значително повеќе.

Дополнително, корисниците кои решиле да ја префрлат опремата на Телеком што ја користат во својот стан на друга адреса, ја зголемуваат цената на пакетот, оправдувајќи го токму со промена на локацијата. Претходната услуга Box4 чинела 5.000 динари, но тоа веќе нема да биде така.

„Мислев дека постапката е рутинска, но службеничката ми рече дека пакетот ќе биде драстично поскап. Кога прашав што значи тоа, ми рече дека секоја промена на договорот, како промена на адреса или додавање телефонски број, се снима и дека наместо 5.000 ќе платиме 6.100“, вели Андреј.

Додава и јас сум збунет бидејќи не е прецизирано дали поскапувањето ќе почне веднаш или како што беше претходно најавено од мај.

Дополнително, Андреј остана без 100 GB интернет, што беше дел од размената на сообраќај помеѓу два броја кои беа дел од пакетот.

„Сега ги немаме тие 100 GB, а наводно ќе ни бидат вратени кога ќе се реактивира целата услуга на нашата нова адреса“.На новата адреса каде што е регистриран Андреј, односно неговата станбена зграда, нема поставена оптика, па единствено можно решение е поврзување со бакарни жици.

Иако квалитетот на услугите беше значително разнишан, тоа не го спречи Телеком да наплати многу повеќе.Телеком Србија на почетокот на февруари го откажа каналот Кујна и неколку други. Затоа, корисниците имаат право да го раскинат договорот без да платат казна.

Но, Телеком тоа не го дозволува и испраќа известување до корисниците со изјави кои не се точни, соопштија од Здружението на потрошувачи на Ефтекира.