Баба Јока ужива голема популарност – се мажела 17 пати, а сега решила: Доволно е, сама сум и без деца

Во скромна куќа кај Градишка живее Јока Кутлача (72), жена со авантуристички дух, која сите ја знаат по нејзините брачни авантури. Здрава, силна и способна, таа повеќе не е во брак.

– Во автобусот секогаш некој ми дава место со насмевка. Во чекалната, кај докторот во Топола, ме викаат преку ред, а никој од другите пациенти не се противи. Ми простуваат мал долг во продавницата, а кога ќе прошетам низ селото, возачите веднаш застануваат и ми нудат да се возам – вели Јока.

– Никој што ме познава не може да поднесе дека сум попопуларна и поважна во општеството од него. Сега има хорови по селата, се подготвувам, се дотерувам како во младоста, купувам сладолед, лижам и шетам – се фали Јока, не грижејќи се многу што зборуваат луѓето за неа и нејзините брачни и вонбрачни искуства.

Јока за прв пат се омажи на 23 години во Горње Карајзовце верувајќи дека тоа ќе биде доживотна заедница крунисана со среќа, љубов и разбирање. Сепак, нејзиниот избраник во тоа време е само првиот или еден во низата од вкупно 17-те нејзини привремени животни сопатници.

-Вдо вица сум од војната, откако раскинав со последниот и не сакам повеќе да се мажам. Доволно беше. За мене тоа се само приказни кои често ги повторувам во општеството. Сите ме тераат да објаснам како се оженив и се забавував, каков беше, од каде дојде.

Беше зима, но љубовта не стопли. Мојот прв маж, поч ивај во мир, ме сакаше, ме разгалуваше и се грижеше за мене додека неговите роднини не почнаа да кажуваат дека сум грда и дека може да се ожени со поубави и побогати девојки. Веднаш го оставив не сакам да ме понижуваат – вели Јока.

Таа напоменува дека, само да е малку поупатена во литературата, би можела да напише роман или некоја друга книга за секој поранешен сопруг.

– Не, не можам да кажам дека сите 17 мажи не вредеа, и дека само јас сум добра. Повеќето од нив беа пијаници, но и јас пиев, играв на маса и се тепав со нив. Некогаш бев голем бекрија. Кој е спремен да ме трпи така? Никој – ги опишува брачните искуства на Јока.

Секој брак или разделба, понекогаш запишуван во матичните книги, а многупати склучен на збор и завет е долга приказна, како што рече, од ден до пладне.Сонуваше да има среќно семејство, деца, да живее во родното село, опкружена со роднини и соседи, но судбината одлучи поинаку.

– Ништо не одеше како што замислував во моите девојчински фантазии. Сама сум, без деца, во пусто село без луѓе. Само на автопатот шумолат возила и сите одат некаде, но тука никој не застанува.

Кафаните се затворени, нема кој да пие и да се дружи, училишта без деца, никој не се задржува пред задругата, не пијат на клупа туку купуваат што им треба и одат на работа.

На крајот на краиштата, тоа е мојот живот. И јас не сум тоа што бев, не пијам, не лудувам, немам веќе никој и не ми е гајле. Не планирам ни да се мажам, доста е – решителна Јока, која повремено се среќава со некој од бившите.