Балканец испрати порака за сите кои планираат да се селат: Во Германија не се доаѓа на 30, туку на 20 години

Некогаш Германија беше првата дестинација на иселениците од Балканот кои бараа подобар живот, побезбедни работни места и повисоки плати. Ситуацијата се промени, а еден од оние кои поминале низ оваа земја ги сподели своите искуства.

Алберт, кој живее во Германија и го води каналот на Јутјуб „Дубравац ТВ“ во еден од своите видео клипови нагласи дека „во Германија не се оди во 30-тите, туку кога си млад и ништо не калкулираш“. Сепак, не се согласија сите со него!

– Луѓе мои, гледам колку наши луѓе влегле во ЕУ! Многу се заминуваше кога Хрватска се отвори. Или овде стана полошо, па луѓето не доаѓаат сега. Дојдов во Германија на мојот 20-ти роденден, а сега наполнив 36. Да требаше да се иселам сега, не знам дали ќе дојдев – ​​вели овој Хрват со видео кое го именуваше баш така – Во Германија не се доаѓа со 35, отколку со 20 години.

Направи паралела со заминувањето во странство да живее и работи, како и со раниот брак.

– Кога ќе се жениш на 20, се жениш од љубов. Се заљубуваш, губиш глава, ништо не пресметуваш! А кога ќе се омажиш на 30 години, на сите им наоѓаш мана, гледаш на се и доста често остануваш неженет. Па, така се чувствувате кога одите во Германија! Кога заминував ништо не планирав. А мене ако ме прашаш, во Германија одиш на 20, не на 30! Тогаш е потешко – вели овој Хрват.

Видеото, а и иселеникот, си добија доста коментари – дел го поддржуваа, а дел не се согласуваат со она што го кажува:

„Многу грд заклучок, сите си заминуваат кога животот ги принудува. Што ако на пример имало некоја непредвидена ситуација на Балканот и моето семејство решило да побегне во Германија, а тие имаат 70 години, според тебе тоа не треба – е еден од коментарите на Јутјуб на каналот.