Беше редовна на парадите на гордоста, а денес е духовна мајка со покриена глава – Исидора со денови е мета на твитерџиите

Во фокусот на жестоките дискусии и острите коментари на социјалните мрежи деновиве се објавите на девојката по име Еманула Турбо, поранешна Исидор Каришик, која се претставува како „Католик од мешано семејство, заветена на целибат“ и „духовна мајка со покриена глава“, се бори против абортусот, а порано беше ЛГБТ активист и ги бранеше правата на ранливите социјални групи.

Екстремниот пат на промени, низ кој помина таа во последните 10 години, не и се допадна на интернет заедницата, па ги споредија нејзините ставови некогаш и сега – и остро ги осудија.

Откако на својот ТикТок профил објави видео за борбата против абортусот пред клиниките каде што може да се направи оваа процедура, заедно со маж кој го претстави како нејзин брат и објасни како функционира нивниот протест и ги повика жените да „ ја чувствуваат гласовната совест во себе и се откажуваат од принудното прекинување на бременоста“,

меѓу луѓето на ТикТок, но и на Твитер (денес Х), се појави силен бунт и потреба да се оспорат нејзините мисли и изговорени зборови.

Многумина го споделија нејзиното видео од Парадата на гордоста во Белград во 2014 година, во кое таа зборува за ситуациите со кои се соочуваат членовите на ЛГБТ групите.

– Имав вербално насилство, имав закани, во еден период беше навистина критично со закани, но секоја личност што ја познавам која е ЛГБТ претрпе некакво вербално или физичко насилство“, изјави тогаш таа за медиумите.

Денес, нејзиниот фокус е „да им пружи помош на жените кои размислуваат за абортус“, па дури и го остави својот телефонски број во својата објава во TikTok за да можат жените да и се јават доколку размислуваат за прекин на бременоста.