Борко има една од најегзотичните бавчи: Она што го одгледува, многу селани не го знаат ни името и за што се користи

На 650 метри надморска височина, Борко Луковиќ ја има една од најегзотичните бавчи. Освен малини, капини, рибизли, смокви, одгледува и банани, лимони, маслинки, кивано и гоџи бобинки.

Иако нашата клима не е поволна за овие видови растенија, Борко вели дека со многу труд и грижа дури и ова егзотично овошје може успешно да се одгледува.

„Зима некаде во подрум ставам лимони и други овошни дрвја, а бананата и некои други што го дозволуваат ја завиткувам само. Лето е поинаку, секој ден треба да се навади жсо голема кофа со вода за да растат што подобро“, вели Борко и додава дека со малку пожртвуваност не е тешко да се одгледува вакво овошје.

Овие растенија Борко засега ги одгледува во мали количини, за свои потреби, пред се поради нивните лековити својства. Пред неколку години во својата градина додаде сладок компир, кој е познат по големото количество на витамините А и Е – моќни природни антиоксиданси.

И покрај тоа што со многу љубов ги одгледува своите растенија, Борко не се осмелува да го прошири производството бидејќи се уште е неизвесен пласманот на ретки растенија во нашиот регион.

“Малку е тешко да се продаде. Пробав на многу места, но не оди добро. Дали луѓето не знаат како да користат одредени овошја за тоа што треба да го прават или што и да е, но не помина добро. “, вели Борко.

Со оглед на тоа што климата во Србија се менува последните години, а условите се сè поповолни за растенија кои не се заеднички за нашата клима, со некој посигурен пласман, производството на егзотично овошје би можело да донесе убав профит.