Бранислав, газда на фирма и ја платил матурската на сите матуранти: Им понуди и стипендија, само да останат во селото

Долгогодишната постојана миграција на младите од областа на општина Гаџин Хан во Ниш, Белград и други големи градови во земјата и странство го мотивираше Бранислав Михајловиќ, сопственик на компанијата „Ресор“ од Гаџин Хан, да плати за матурската вечер за сите осмоодделенци од подрачјето на општината и нудат стипендии и работа за сите оние кои ќе се запишуваат на производствени занимања.

Стипендии и работа во таа фирма што произведува комунална опрема чекаат бравари, заварувачи, металостругари, автолакери и автоелектричари.

„Во последните 30 години колку што постои „Ресор“ основното училиште во Гаџин Хан завршиле околу 800 ученици, а на прсти може да се избројат оние кои по завршувањето на средното или факултетот се вратиле во нивните родни места и таму формирале семејства.

Моја голема желба е тоа да се промени, младите да се вратат во своите домови и родители, а за такво нешто ќе се одлучат само ако имаат работа и добри примања“, изјави Михајловиќ.

Според него, во општина Гаџин Хан годинава осмо одделение завршиле 39 ученици, а следната година ќе има само 27 матуранти.

„Доколку и пет ученици кои сега завршиле осумгодишно училиште решат да се запишат на некоја од занаетчиските струки, ќе бидам навистина среќен.

Проблемот со недостигот на занаетчии е присутен и кај нас како и на целиот Балкан, а во нашата компанија за шест-седум години ќе има смена на генерации и голем број занаетчии ќе заминат во пензија. Засега некако успеваме да обезбедиме работници, но доколку продолжи овој тренд ќе мора да ги најдеме во странство. Поради недостиг на бравари-заварувачи веќе вработивме двајца Сенегалци“, рече Михајловиќ.

Според него, во Србија се остварило убедувањето дека е срамота да се учи за занаетчија и производствен работник, како и убедувањето дека училиштето е неопходно за да не се работи ништо по дипломирањето.

„Имаме договор со Машинското училиште од Ниш студентите да доаѓаат на пракса во „Ресор“.

По пауза од 20 години, пред две години во тоа училиште запиша едно одделение со девет ученици бравар-заварувачи и една паралелка со 11 ученици алатничари, вкупно 20. Меѓу овие деца нема ниту едно дете од Ниш, сите се од околните градови.