Бранко цели 36 години возел без возачка дозвола – бил и професионален возач се дури не го откриле и казниле на невообичаен начин

Шеесет и шестгодишниот Бранко Перовиќ возел 36 години без возачка дозвола. Дека немал дозвола било откриено при рутинска сообраќајна контрола по што почнал да држи часови по возење.

Интересно е што Бранко возел и надвор од границите на државаta, а бил и професионален возач во државна компанија. Речиси звучи невозможно да се вози речиси четири децении без дозвола, постојано да се вози и да не се направи ниту еден прекршок и да се задржи. Но, овој жител на Чачак успеал да го направи токму тоа.

Во 2009 година, при рутинска контрола во Мрчајевци, сообраќајниот службеник по проверката со неверување констатирал дека Бранко не го положил возачки испит, а со децении возел без дозвола.

– Ме запре при рутинска проверка и му реков, што ме проверуваш? Отиде до колата, провери, се врати и ми рече немаш возачка дозвола. Го замолив да ме пушти, но тој категорично одби. Тој вели дека сака да казнува такви луѓе. Казната беше 6.000 динари со сите трошоци, се потсети тој.

Возел низ Србија цели 36 години, менувал автомобили и сето тоа без положен возачки испит. За апсурдот да биде уште поголем, тој беше професионален возач во државна компанија каде што речиси секој ден на терен патуваше 370.000 километри.

– Во Унгарија, Романија и Бугарија отидов со мојот автомобил, а во Италија со моите пријатели. Ретко не застануваа, а и кога го правеа брзо комунициравме, вие носите нешто од пазар, им давате. Ако им дадеш 10 евра, тоа е како добар ден за нив, вели Бранко.

Кога го фатија, на 52 години седна и за само еден месец ја доби возачката дозвола и тоа како најдобар возач.