Важно известување за сите кои планираат одмор во Грција – поради ова може да платите казна до 3.000 евра

Како што наближува сезоната на летни одмори, не се малку оние кои ќе се решат од својот автомобил да направат „дом на тркала“ покрај плажата во Грција, игнорирајќи ги забраните и високите казни кои ги очекуваат.

Имено, преноќувањето во автомобил е вообичаена појава, особено во текот на летото, бидејќи не се малку оние кои се одлучуваат на краток одмор, користејќи ја заштитата што возилото може да им ја обезбеди за време на патувањето до посакуваната дестинација.

Всушност, во неколку случаи, некои дури и прибегнуваат кон менување на внатрешноста на автомобилот за да ги создадат потребните услови и да го направат поминувањето на ноќта во патничката кабина поудобно. Се разбира, вистинскиот проблем не се условите за ноќевање во кое било возило, туку дали законот во Грција го дозволува тоа или не.

Иако повеќето од нас сметаат дека дремењето во автомобил не само што е дозволено, туку и задолжително за време на возењето, законодавецот има поинакво мислење, изрично и категорично забранува спиење во возилото или надвор од него, на места кои не се специјално дизајнирани за оваа намена.

Конкретно, според грчкото законодавство, забрането е преноќевање п дури и паркирање на јавни површини, како што се плажи, археолошки локалитета. Во суштина се забранети сите форми на слободно кампување, вклучително и ноќевање во четири тркала, дури и ако има форма и удобност на кампер или приколка, пишува грчкиот портал „Кар и мотор.гр“.

Ноќевање во возило е дозволено само во одредени области, односно места за одмор долж националната транспортна мрежа во Грција или објекти кои се направени за сместување на кампери. Што се однесува до казната за ова дело, кампувањето на место каде што тоа не е дозволено е автоматски прекршок, што им дава право на полициските органи да го приведат сторителот во полициска станица.

Казната е 300 евра, но во текот на судењето судијата може да ја зголеми и до 3.000 евра. Вреди да се напомене дека слични забрани важат и во другите европски земји, па пред да тргнете на пат со вашиот автомобил, треба да дознаете дали го задржувате правото да преноќите во вашиот автомобил или да кампувате на јавно место.