(ВИДЕО) Хрватската полиција запре македонски автобус и се шокираше од тоа што го откри – напиша големи казни и ги одзеде пасошите на возачите

Иако шпицот на туристичката сезона е зад нас, а бројот на возила на патишта полека се намалува, сообраќајната полиција и нивниот специјален одред, таканаречените Кобри, продолжуваат со несмалено темпо на работа. Деновиве особено ги контролираат камионите и автобусите, а само минатата недела за два дена собраа дури 14.000 евра казни. Ниту тој ден не останаа без „улов“, сведочеше екипата на ХРТ.

Тие се брзи, жестоки и немилосрдни. Автопатот им е работно место, а спречувањето криминал на тркала е тесна специјалност. Не им требаше многу време за да им падне око сомнителен автобус.

И пребарувањето може да започне. Едниот влегува во влезната врата, другиот ја отвора секоја скриена преграда. Она што веднаш го забележуваат и што буди сомнеж е дека автобусот е празен, па се прашуваат каде се патниците?

– Автобусот е празен бидејќи е сезона. Имаше луѓе во Македонија, сега се враќаат на работа. Заврши сезоната, затоа сме празни, вели Сулејмани, возачот.

Го чешлаат горниот кат од автобусот, ги проверуваат седиштата и под нив со батериска ламба и рака. Ги скенираат податоците од тахографот за дополнително пребарување, а во меѓувреме во личната торба на еден од возачите ја наоѓаат картичката на возачот кој не е со нив на релација.

– Тројца возачи, четири карти, манипулираат со работното време. Додека возат пишуваат дека одмараат, возат на туѓи карти, вели Маријан, полицаец во Мобилната единица на Сообраќајната полиција.

За ваков детален преглед на автобус или камион им требаат неколку часа. И покрај откривањето технички неисправности и манипулации со празници, наместо товар во камион или автобус често се наоѓаат дрога, оружје или луѓе.

– Има израз кој вели дека криминалот е на тркала, значи го следиме сообраќајот, односно додека контролираме дали возачите ги почитуваат одредбите од Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата и другите закони, многу често наоѓаме луѓе кои нелегално превезуваат мигранти, шверцуваат дрога, оружје и други нелегални средства, вели Јосип Медвед, командир на мобилната сообраќајна полициска единица.

Во конкретниот случај немало тешки кривични дела, но возачите од почетокот на приказната, тројцата освен што имале четири возачки картички, го злоупотребиле и работното време.

Дополнително, тахографот им бил неисправен и истечен пред еден месец, а со него прописно ја возеле својата релација Хамбург-Охрид.

– Кај овие возачи е утврдено дека рокот на тахографот во автобусот бил истечен пред месец и половина. За сите тројца возачи утврдени се манипулации на работното време и времето за одмор, бидејќи возачите снимаат кога одмарале, односно во тој момент всушност не одмарале, туку биле во автобус, објаснува Ведран, полицаец во Мобилната ддиница на сообраќајна полиција.

– Нормално, тоа е полициска контрола. Проверуваат дали имаме картички и дали е се во ред или не, вели Сулејмани, возачот.

А не биле – за што и тие и правното лице се казнети со 6728 евра. Притоа, привремено им се одземени документите за преминување на државната граница заради обезбедување присуство во прекршочната постапка и наплата на изречената глоба.