Виктор Стојанов: Албанското населене нема антибугарски чувства, но нападот е од етничка омраза

Во четвртокот вечерта, во северномакедонската престолнина Скопје, се случија крајно грди сцени меѓу фудбалските фанови на локалното Шкупи и родниот Левски. Натпреварот заврши со победа на 26-кратниот шампион на Бугарија со 2:0.

Експертот Виктор Стојанов од Фондацијата „Македонија“ ја коментира тешката состојба со тортурата на Бугарите вчера во Скопје.

„Два автомобили со бугарски државјани излегле од трасата и несакајќи завршиле во квартот „Чаир“, познат како Албански кварт во Скопје.

Влегувајки таму, те са нападнати од голема групи луѓе. Тога е прободено момче. Овој напад е од омраза, донекаде и поради тензијата пред натпреварот. Напад не е од фудбалски хулигани, не се навивачи на ФК Шкупи. Токму поради оваа мисла зборувам за напади од омраза“, изјави Стојанов за НОВА.

„Меѓу албанското население нема антибугарски чувства, но со оглед на тензијата пред натпреварот не е исклучено нападот да се заснова на етичка омраза. Факт е дека напаѓачите не се ултраси или навивачи на ФК Шкупи, туку граѓани на населбата“, додаде Стојанов.