Владо раскажа како успеал да дојде до документи во Германија – неговата приказна го насмеа регионот

Владо Ивановиќ (53) веќе 30 години работи во странство. Тешката судбина го натера Влада како 20-годишник да замине во Германија за да си обезбеди подобар живот. Се оженил поради документи, има шест деца со четири сопруги, а како што вели, последната сопруга најдобро го разбира.

Се присетил на доаѓањето во Германија и раскажал неверојатна приказна поради која новинарот кој разговарал со него не може да престане со смеење.

-Имаше 60 години, работеше во дом за стари лица, и почна да ме уценува за интимен контакт… Ми рече ако немаме, ќе ми го растури бракот.Тоа се проблемите, не дај Боже, морав да бидам и со баба – вели пред камерата на каналот Јутјуб“ Auslanders“, која ги бележи животните приказни на гастарбајтери кои дошле во Германија од целиот поранешен југ.

– Дојдов во нејзиниот стан како маж, да и се заблагодарам, и донесов шише пијалок, а не знаев дека пие, го испи целото шише за еден час, се напи, седевме и кога си тргнував накај дома, ме фати за рака.Ме повлече во спалната, и реков дека не можам тоа со неа, а таа вели дека ако не сакам ќе ми го прекине контактот со една Германка – рекол Влада.

-Јас во 1997 година и дадов 40.000 само за да се омажи всо мене, а таа ми рече дека сака и свадба, па платив и за тоа… Пораснав во Тузла, во сиромаштија, четири деца, таткото беше единствен вработен.

И тогаш беше многу тешко да најдеш девојка ако немаш, а јас немав, одев на училиште без пари.Ја сакав како сопруга – вели Влада и додава дека со Германката со која се ожени поради документи бил дури 5 години, па дури и ја однесе во Босна, на нејзино инсистирање.

Сега работи како возач на камион, сака жени и музика и живее во Германија веќе 30 години – од 1993 година. Пред тоа работел како млад во Задар и Пула, а жена од Мостар го донела во Германија.

– Дури сега почнува животот… – вели Владе, кој себеси се смета за добар возач, знае да ракува со шлепер и приколки, но има свои принципи. Веќе, вели, нема да работи во фирми кои не плаќаат и не ги ценат возачите.