Во Америка има 18 рудници и фабрика, но не ја заборава татковината: Откри што ќе им подари на соседите

Радомир Босиљчиќ пред околу 40 години го напушти родното село Горјана кај Ужице за подобар живот. Преку работа и знаење стана сопственик на 18 камени рудници и фабрика во Аризона. Како што вели, неговиот американски сон се остварил, но никогаш не ја заборавил својата татковина.

На 10 хектари од имотот Босиљчиќ се простираа сливи полни со плодови. Радомир е меѓу работниците додека трае сезоната. Изборот на сливите на семејниот имот бил и од сентиментални причини, бидејќи таму се прави ракија веќе два века, но и од практични причини научени во Америка.

„Производ кој може да чека купувач, и второ, ќе се изгради имот кој е самоодржлив, едноставно нема да ми биде товар на тој финансиски дел, туку ќе се финансира сам, а патем ќе вработи околу десетина луѓе кои веќе работат и сезонски има 20-30 луѓе“, објасни Радомир Реј Босиљчиќ за РТС.

Првите пакети веќе отидоа во Австралија, планирани се и двете Америки и секако домашниот пазар. Има нова деловна можност за другите кои научиле како функционира западниот економски систем на инвестиции во имот.

„Зошто би служеле виски во Србија, па нека го служат во Англија каде што му е местото, а ние ја имаме нашата ракија од која веројатно малку се срамеле порано, но сега тоа се менува“, вели Радомир Реј Босиљчиќ.

Радомир нема проблем да лета дваесет часа или да вози од Аризона до Горјан, повеќе од 100 пати, иако е во дилема каде повеќе му припаѓа.Ми се допаѓа и таму и овде“, признава Радомир.

Србинот веќе подготвува земјиште за нови сливи на пет хектари, со стручна помош и гарантиран откуп ќе им подари садници на соседите за во Горјани да биде најголемиот српски сливарник.

И неговите пријатели од Америка често доаѓаат да видат што прави во својата татковина, а неговите внуци со задоволство доаѓаат на местото каде што изградил камен замок кој до пролет ќе биде готов да прими гости.