Во оваа бања луѓето од целиот свет доаѓаат затоа што лечи се – некои од носилка заминуваат на свои нозе

Во текот на летото во калливата бања има повеќе гости отколку во другите бањи низ градот.Дивата Сирчанска бања над селото Сирча, на само неколку километри од центарот на Краљево, е сè попосетувана, бидејќи е и многу поевтина, а третира, како што велат посетителите, „сè“.

Поради недостиг на простор во базените, многу луѓе носат фрлени кади од дома и ги полнат со лековита вода. Овде нема ординации и лекари – во „блатуша“ сами ја дозираат терапијата со кал.

Посетителите кои редовно доаѓаат на ова место велат дека има денови кога на ливадата или во бањата се собираат и до 300 луѓе. Автомобилите паркирани покрај патот се со регистрации на речиси сите градови од Белград до Краљево.Некои се во базени или кади, додека други намачкани со кал седат во „оранжерии“ под сонце, за побрзо да се исушат.Капењето на ливадата меѓу забраните на Котленик не се наплаќа, но мора да се почитуваат куќниот ред и природата.

Бањата Сирчанска ја посетуваат најмногу „дневни“ гости, најмногу од Краљево, а за оние кои не сакаат да патуваат, мештаните нудат капење и сместување во своите куќи за најмногу 300 динари.

„Ни мајка ми не ме препозна намачкан со кал, но се мачкам од болки во коските“, вели Миленко, чиј син го носи од градот во оваа бања, а потоа доаѓа повторно да го земе вечерта. .

Водата на Сирчанска бања, чии лековити својства се уште не се темелно проверени, содржи петнаесетина минерали и хемиски елементи, со постојана температура меѓу 16 и 18,5 степени, според народното верување лекува многу тегоби – од болести на коските, болести на внатрешните органи, на кожата, па дури и на невролошките болести.

Според традицијата, некои биле донесени во оваа бања на носилки, но по дваесетина дена си заминале на свои нозе.Посетителите на бањата доаѓаат од целиот свет, верувајќи дека водата и калта од изворот им носат ослободување од здравствените проблеми.

Сирчанска бања е шумски извор со сулфурна вода, во која луѓето од околните села од 1919 година доаѓаат за вода за пиење, но и за капење. Наводно, селаните знаеле за неговите лековити својства уште пред три века. Но, експертите не ја потврдија оправданоста на она во што народот верува со децении.

По земјотресот што го погоди Краљево во 2010 година, еден од изворите почна да блика трипати посилно, а водата во него, која нормално има сулфурен вкус, доби солена нота. Поради своите лековити својства, водата од чешма се внесува во телото повремено.