Газдарицата на вработената Драгана и уплати за автошкола: Се надевам и автомобил ќе и купам, многу е вредна, а живото не ја мазеше

Вработените и сопственикот на ресторанот и ја исполнија животната желба на Драгана Столиќ

„Драгана работи со нас повеќе од две години. Таа е исклучително вредна и чесна, а со текот на времето стана незаменлив дел од тимот. Во раните утрински часови на работа доаѓа со велосипед на најсилен дожд, невреме и студ. Доцна навечер, кога ќе завршиме со работа, таа повторно се качува на велосипедот, уморна како што е и оди дома.

Секој ден вози по шест километри до работа, и никогаш ништо не и е тешко. Нам како колектив ни е жал за нејзината тешка животна судбина. Знаевме дека сама не може да си дозволи возачка дозвола, па јас и персоналот заедно решивме да и подариме возачка дозвола за роденден, изјави скромната Барбара Дејак, сопственичка на ресторанот Луна во Умаг.

Персоналот на ресторанот и сопственикот со прекрасен гест ја трогнале вработената Драгана Столиќ, остварувајќи го нејзиниот долго милуван сон. Драгана пред три години се преселила од Грачаница во Косово во Бује за да врзе крај со крај.

– Имав брак зад мене. Останав самохрана мајка и работата најпрво ме однесе во Србија. Потоа преку социјалните мрежи запознав прекрасен човек од Бује и после три години врска решив да се сместам во Бује. И првата работа ја добив кај Барбара, но навистина не ја сметам за работно место, ја сметам за мој втор дом. Работната атмосфера е пријатна, има хармонија на работа. Потценување е да се каже дека сум пресреќен. Моите деца се тука, а персоналот е моето пошироко семејство – рече Драгана со солзи радосници кои ѝ течеа по лицето.

Најпрво работела како куќна помошничка, а подоцна почнала да работи во кујна. Колегите ја нарекуваат „уникатна“ бидејќи Драгана е секогаш подготвена да им помогне на сите.

– Бев вработен кај повеќе работодавачи, но ваков однос кон работниците и пријателството кое владее меѓу персоналот тешко се наоѓа. Платата не доцне ниту еден ден. Тоа е неспоредливо со другите средини. Барбара е толку одлична личност и тешко е да се спореди со другите работодавци.

Се разбира, прво ја сметам за газда, но таа е таква личност што на работното место се чувствувате како дома. Таа е со разбирање, почитување и сместување, па не чуди што сите сме посветени на работата и постои таква хармонија. Значи, всушност не доаѓам на работа, се враќам дома – раскажува пресреќна Драгана, која мораше да го остави семејството на Косово, но оваа година и се исполни уште една желба.

Имено, великодушната Барбара годинава во ресторанот ја вработила и ќерката на Драгана, Андријана, која во Умаг пристигнала со својата седумгодишна ќерка Хелена.

– Ги ценам работниците бидејќи на самиот почеток бев работник, па знам што значи да се бориш во животот и како е кога не можеш да си дозволиш одредени работи. Затоа ми е драго кога можам да исполнам некои желби на моите вработени или да им исполнам кога ќе побараат. Мојата радост е неопислива кога ќе ја видам среќата на нивните лица – објаснува Барбара во чиј ресторан работат дваесетина постојани работници и сезонски асистенти.

– Се надевам дека на Драгана ќе можам да и купам некаков автомобил кога ќе ја положи возачката дозвола, бидејќи што е дозвола без автомобил – заклучила Барбара.