Гастарбајтерката Нина работи како заварувач во Германија – откри од што е најзадоволна таму

Граѓаните на Балканот секојдневно слушаат за животот во странство од различни страни, особено во Германија, која е на врвот на листата на земји каде што одат нашинците.

Додека некои ја сметаат за земја на соништата, каде што се живее лесен живот, други го мислат сосема спротивното – трошоците за живот се превисоки.

Нина Совиљ, која од Србија замина на работа во оваа земја на ЕУ, ја открива вистинската вистина за животниот стандард таму, и какви се цените.

Нина е жена која се занимава со не толку популарна профеија – таа е заварувач и навистина ја сака својата работа, и покрај тоа што често е опасн а.

Токму поради таа љубов таа кон крајот на ноември минатата година замина во Германија бидејќи мислеше дека таму нејзините вештини ќе бидат ценети и добро платени. Засега не се покајала за својата одлука, пишува Нова.рс.

– Сè си има таму, дури и вакуум за издувните гасови. Значи, што се однесува до здравјето, не штитат добро, вели Нина.Таа додава дека е многу важно за време на работата да нема притисок во Германија.

– Работиме цел ден, исто како овде. Сите работат, но не постои „колку, кога ќе се направи, колку е направено. Дури имаше и неодамнешна средба каде буквално ни рекоа дека не е важно колку правиме, туку тоа да го направиме безбедно.

Така, тие ставаат голем акцент на безбедноста и многу им значи на луѓето што се опуштени на работното место, објаснува Нина.

Но, била изненадена од веста дека заварувачите во Србија имаат плата од неколку илјади евра, бидејќи, како што вели, кај нас не познава никој со таква плата.

– Познавам многу заварувачи, квалитетни, кои патувале низ целиот свет – од Африка, Јужна Америка, низ Европа. Еве јас сум во Германија и познавам многу луѓе, а не познавам ниеден заварувач во Србија кој има плата од неколку илјади евра, вели Нина.

– Мојот стан во Германија го плаќа фирмата во која работам. Се подразбира дека компанијата ги покрива и трошоците за струја и други сметки. Инаку, што се однесува до мојот стан, месечната кирија е 600 евра.

Забележав дека луѓето кои наеднаш сакаат да ја имаат целата удобност, па избираат скапи станови, се жалат на високите кирии. Искрено, не ми е јасно зошто не сакаат цимер, барем за првпат.

Мислам дека е малку незрело да очекуваш целосна удобност во тој првпат, ако веќе си дојден да си го пронајдеш патот во друга земја, вели Нина.

Инаку, минималната саатница во Германија моментално е 12 евра, но локалните медиуми јавуваат дека Комисијата за минимална плата до крајот на јуни ќе претстави предлог за зголемување на оваа сума.

– Кириите може да бидат скапи, но цените на храната се слични на нашите. Патем, другите работи се навистина евтини – можеш да купиш, на пример, маичка за две евра или, од покуќнина, ножици за едно евро, вели Нина.