Гастербајтер подели повеќе од 600.000 евра на роднините и пријателите за својот 80-ти роденден: Ова е само почеток, не се каам

Човек од Балканот, кој поминал години во Канада, решил спектакуларно да го прослави својот 80-ти роденден, а со парите што ги издвоил за забавата, поделил повеќе од 600.000 евра на своето најблиско семејство.

Фердинанд Година, кој е роден на 10 мај 1943 година во Доња Бистрица во Словенија, пред десет дена го прослави својот јубилеен 80-ти роденден. Неговите родители имаа вкупно десет деца, пет ќерки и пет сина, од кои тој беше шестиот најстар. За жал, тој самиот никогаш немал дете, но ги сака своите внуки и внуци како да им е татко.

Гастарбајтер од Словенија, редовно доаѓа во родната земја. Роденденската прослава се одржа во гостилницата Жабјак во Жижко, помеѓу повеќе од 70 гости, роднини, пријатели, соседи, вработени во гостилницата и музичари. По тој повод, овој пензионер од Канада, чиј животен пат е достоен за филм и роман, решил да подели повеќе од 600.000 евра на најблиските.

„Иако имав многу работа, често доаѓав во Словенија и се гордеам со тоа. Така беше и овој пат, кога сакав да ја прославам тркалезната годишнина од мојот живот меѓу моите најблиски роднини. Повеќе од 70 роднини и неколку пријатели и соседи дојдоа во Жабјак, кај Анчка и Станко Тибо, беше и мојот пријател од Канада, одличниот водоинсталатер Јанез Плол, со кого се дружам 55 години, а тој дојде од Марковац во Дравски поле единствен на роденденската прослава“, објасни Фердинанд, пишува порталот „Словенски вести“

“Не жалам што сум таков каква што сум. Ако повторно се родив, би сакал да бидам истиот. Мојот живот беше многу разновиден, не само на деловен план. За се што создадов и имам, јас сум благодарен на моите десет прсти, секако, среќата и генијалноста.

Благодарен сум и на моите роднини, особено овде кај брат ми, каде што секогаш кога ќе ја посетам мојата татковина Словенија, ме пречекуваат, па се трудам малку да им се оддолжам. Ова е само почеток на она што се случи“, вели тој на крајот од интервјуто за „Словенске новице“.