Гастрабајтер од Германија праќал секој месец пари на фамилијата, а потоа дознал што всушност тие прават со истите и побеснел

На социјалните мрежи човек кој вели дека работи во Штутгарт се пожали на алчно семејство од Србија. Ви ја пренесуваме неговата објава која предизвика бројни коментари.

„Како се справувам со алчните роднини? Живеам и работам во Штутгарт, работам како машински инженер во позната автомобилска компанија, добро заработувам, а покрај работата дизајнирам и бандажи за спортски автомобили.

Финансиски ми оди добро и тука се појавуваат проблемите.Откако почнав добро да заработувам, постојано имам проблеми со моите роднини, не ми е проблем да помагам некому и сакам да помагам, но ова оди над се мерка.

Секој месец се жалат колку им е тешко, како немаат сметки за плаќање, како секогаш им недостигаат пари.Меѓутоа, кога дојдов во Србија минатата година, од луѓето слушам дека отишле во морето три пати годинава, сите топ дестинации, но не ми го ни спомнаа“, напиша тој.

Младиот гастарбајтер потоа откри што уште го шокирало, а што дознал за неговото доаѓање во Србија:

„Кога и да дојдам, носам се, секој месец праќам пари, а тоа не се пари, туку сериозни пари со кои можеш убаво да живееш во Србија. На нивното дете му купив кола, платив за возачка, се.

Кога и да дојдам , му носам се од патики до тренерки што сакаш Ме нервираат приказните што сум ги слушал на улица како носам патики од 300 евра, а на синот му купив „само 150 евра“ како возам скапа кола.

Кога побарав помош за моите магистерски школарини, тие само ми рекоа „не“ од ведро небо, а знаев дека имаат. Размислувам да ги прекинам сите контакти со нив. Ако има некој совет, многу би ми значел. Однапред благодарам”.

„Од страната на татко ми, половина од семејството е во Германија 30+ години. Сите тие имаат врвни работни места, се обезбедени со станови и заработуваат убави пари.

Последен пат од нив добив подарок кога бев во основно училиште Мислам дека беше 10 евра. Сега сум „коњ“ повеќе од 30 години.

Да му испратам порака на некој од нив и да побарам да ми позајмат пари за сметките, мислам дека ќе ме изедат Иако знам дека не е во ред, така сум воспитан.

При запишувањето на основните студии во Србија, морав да чекам една година бидејќи првата година не паднав во буџетот, а семејството немаше 120.000 за школарина, па затоа пак полагав следната година. Се надевам дека нема да бидам истиот ако некогаш во животот добијам многу пари“.