Германија ги менува правилата: Кој сака азил, ќе мора да работи

Германија планира да воведе работна обврска за барателите на азил, јавуваат германските медиуми.

– Мора да се променат сегашните правила за да се воведе обврската за работа за барателите на азил веднаш по пристигнувањето од прифатните центри до сместување во градовите, се вели во документот што премиерите на сојузните покраини треба да го испратат до сојузната влада по седницата во четврток.

Во документот понатаму се наведува дека, со оглед на моменталниот недостиг на работна сила, неприфатливо е многу бегалци и баратели на азил да не се достапни на пазарот на трудот, пишува магазинот Феникс.

„Чекањето јазични и курсеви за интеграција повеќе не смее да биде изговор за одложување на интеграцијата на пазарот на трудот“, се вели во документот, кој според „Аугсбургер алгемајне цајтунг“ е поддржан и од оние сојузни држави во кои владејачката Социјалдемократска партија на Германија (СПД) е на власт.

Новата регулатива ќе им овозможи на градовите и општините да испраќаат баратели на азил и бегалци во општествено корисна работа.

Во документот на премиерите на сојузните покраини, кои се надлежни за сместување и згрижување бегалци, се бара и можност наместо пари да се воведат бонови за храна и потреби.

Многу политичари бараат да се воведе таков систем бидејќи сметаат дека со тоа би се намалиле стимулациите за бегалците, кои во огромно мнозинство ја избираат Германија како крајна дестинација по влезот во Европската унија токму поради атрактивните социјални бенефиции.

Меѓу другото, тие сакаат да го спречат одливот на готовина, што многу бегалци ги испраќаат во земјите на потекло.

– Воведувањето на готовина за храна и стоки би го спречило одливот на пари во странство, изјави министерот за внатрешни работи на Тирингија, Георг Мајер.

Имигрантската политика стана една од најважните теми во Германија, што го покажува успехот на десничарската популистичка AfD. До крајот на годината бројот на бегалци во Германија би можел да достигне рекордни бројки од годините на бегалската криза во 2015/2016 година. години.