„Гледаш дека е циганка и дека лаже“ – позната водителка исфрлена од бутик и одбиена да биде услужена

Водителката Јасмина Ел Абд Васиљевиќ тврди дека доживеала непријатност во познат белградски бутик, а работниците ја омаловажувале на расна основа и биле многу непријатни кон неа.

Водителката по потекло од Либија, на својот Фејсбук профил ја сподели својата непријатна ситуација, нагласувајќи дека решила да не молчи на оваа тема.

– Размислував дали да ја објавам оваа објава и решив дека нема да молчам затоа што вработена во бутицик ме навредуваше дека сум Циган – не е срамота да си Ром, туку да коментираш и навредуваше луѓе по националност е навреда – напиша таа на почетокот на нејзината објава.

Денеска отидов да купам фустан во „Бутик13“ кај Булевар краља Александра број 38. Ми треба фустан за снимање репортажа. Влегувам во бутикот каде секогаш ја купував гардеробата за снимање. Ја прашувам жената што работи во бутикот дали можам да го сликам фустанот и ми вели дека не можам, дека е забрането да се сликам. Почитувајќи го нејзиниот одговор, велам „Во ред“. Потоа ме прашува зошто треба да се сликам, на што и одговарам дека имам снимање во сабота и дека сакам да му го испратам на продуцентот да потврди дали моделот и бојата се соодветни за таа намена – напиша водителката. .

Таа додава дека следното прашање е за која емисија станува збор, а работничката „тапа и безобразно“ и кажала дека „ја немаат во регистарот“.

– Госпоѓо, секогаш купував облека од вас, никогаш не бевте наш спонзор, секогаш плаќав во готово и велам јас, на што ми враќа: Нема врска, те немаме во регистарот, а никогаш не сум те видел во нашите модели, одговорил работничката. Веќе бесна, но сепак убаво и ги покажувам моите слики од снимањето во нивните модели.

Таа ми одговара, си го купил тоа во другиот наш бутик. Знам дека пазарев во овој и сите ваши бутици имаат исти модели, и не ми кажувајте дека знаете подобро од мене – сподели Ел Абд Васиљевиќ.

Кога водителката почнала да го напушта бутикот, како што продолжува оваа водителка, нејзината колешка која стоела до неа се свртела кон колешката, работничката која комуницирала со водителката и и рекла: „Убаво ти кажав, гледаш дека таа е Циганка и дека лаже, се преправа дека е водителка, сите се обидуваат да ја играат истата игра“.

– Бев толку шокиран, не сакајќи да правам никакви проблеми пред другите клиенти, излегов од бутикот и не можев да верувам што доживеав. Истиот тој бутик спонзорира многу ревии, имаат многу убава гардероба, но никогаш повеќе нема да купам ништо од нив, рече таа.