Далиборка и нејзиното семејство го поклонуваат родот: Оваа година ајварот ќе чини како кавијар, па решивме да донираме

Сезоната на подготвување зимска храна пристигна, но поради високите цени и поскапувањата во сите сегменти од животот, не е ни чудо што оваа есен ајварот ќе чини речиси колку кавијарот.

Но, од околината на Чачак, селото Мршинци, доаѓа една убава приказна која уште еднаш докажува дека има добри луѓе кои мислат не само на себе, туку и на другите. Далиборка Лазаревиќ со години произведува пиперка, на површина од еден и пол хектар.

И покрај лошите временски услови и тешката година, приносите може да се каже дека се многу задоволителни. Но, токму поради веќе споменатите лоши временски услови имаат многу овошје кое има одредена штета, поради што не можат да го продадат како првокласни пиперки и решиле сето тоа да го подарат.

-Таа пиперка може максимално да се искористи за ајвар, па решивме да го донираме целиот вишок што остана и го објавивме на социјалните мрежи. Ме контактираа голем број луѓе, а не ги знам точните податоци, но мислам дека досега подаривме околу 500 килограми црвен пипер – вели ќерката на Далиборка, Мина.

Таа додава дека се трудат да се сретнат со секого колку што можат, но сепак се случува да има вишок пиперки и да не ги има секогаш за секого.

– Драго ни е ако на овој начин успеавме можеби некому да му олесниме да ја подготви зимницата, која очигледно годинава ќе чини многу повеќе поради повисоките цени – вели Мина.

Годинава не беше лесна за градинарите, а домаќинството на овие вредни луѓе двапати беше погодено од град. Трошоците за производство се зголемени, дневниците на берачите се зголемија… Но, сепак не се откажуваат.

– Имаме среќа што сме големо семејство. Работиме заедно, си помагаме и така успеваме да ја завршиме целата работа поврзана со земјоделството. Пиперката ја продаваме на редовни купувачи, ја извезуваме во Црна Гора, а се продава и онлајн – заклучува Мина.