Далибор штотуку заврши факултет, а наместо одело носи комбинезон и заработува многу: Мислев дека родителите ќе ме спречат

Во денешно време многумина заборавија колку вреди занаетот и добриот занаетчија. Додека нашите родители пред многу години не учеа дека е подобро да завршиме факултет отколку да се фокусираме на занает, се чини дека денес има многу кои го избираат спротивното.

Многумина ги менуваат факултетите за „златни“ занаети. Еден таков е Далибор од Белград.

Имено, Далибор Недељковиќ, одличен ученик во Техничкото училиште „Змај“ во Нов Белград, кој се интересирал за книги, но и за заварување, по основното училиште решил да замине во Зантаље.

Сега е трета година на курсот за бравар/заварувач во ова училиште, стажира во позната фирма, а кога ќе дипломира во јуни, во истата фирма го чека сигурна работа и плата од 120.000 динари.

Иако работата на бравар/заварувач е добро платена и има голем потенцијал за брзо вработување, додека неговите услуги се барани насекаде, како што може да се види од бројот на огласи на интернет, децата не се толку заинтересирани за оваа област.

Од 30 студенти, колкава е квотата за упис на овој предмет, само дваесетина се запишуваат како бравари, а на крајот остануваат меѓу десет и петнаесет студенти. Меѓу нив е Далибор.

– Воопшто не зажалив што се запишав на оваа насока, иако и денес по три години слушам од моите другари кои се во гимназиите и некои други четиригодишни училишта, како згрешив што дојдов овде.

Сепак, цел живот ги гледав дедо ми и татко ми како се заваруваат, ми беше толку интересно, некако ми изгледаше уметнички и релаксирачки, па многу сакав и сам да бидам заварувач.

Мислев дека моите родители ќе се обидат да ме одвратат од тоа, но не го сторија тоа, тие се горди на мене што направив добар избор, а особено што оваа работа денес е исклучително почитувана и добро платена – вели Далибор.

Заедно со него и Драган Илиќ, исто така трета година од ова училиште, кој веднаш по завршувањето оди кај својот брат во Германија да работи како бравар/заварувач.

-Кога имаш постар брат, некако е невозможно да не гледаш што прави. Кога видов колку пари заработува толку млад и ситен, му реков да ми го спаси местото и дека ќе му се придружам во Германија.

И еве, од 1 јули јас и брат ми ќе работиме заедно во германска компанија – вели Драган за порталот Нова.рс.