Даниела во едната рака држи индекс со десетки, а во другата волан на камион – цел град зборува за неа

Данијела Петровиќ од Брусник кај Ивањица е доказ дека се уште може да се најдат успешни и способни девојки кои не бегаат од таканаречените „машки“ работи.

Како најстара од четирите сестри, Данијела ги извршува сите работи во куќата, но му помага и на својот татко во пилана, често оди со него во шумата да собира дрва, а згора на сето тоа е студентка во втора година на Правниот факултет, а во нејзиниот индекс има само деветки и десетки.

Затоа оваа прекрасна девојка ги уништува сите предрасуди, особено оние од Ивањица кои деновиве можат да ја видат како посетува обука за возење камиони, со цел да си го подобри бизнисот.

Иако е многу кревка на изглед, Данијела со својата одлучност ги руши сите стереотипи поврзани со поделбата на машките и женските работни места.

“Сум слушнала многу пати – не е за тебе, што е поентата, ти си жена. Навистина не ме интересира тоа. Ме интересира да ја постигнам целта и да ги исполнам моите соништа и да се чувствувам добро “, изјави Даниела.

„Во иднина планирам да возам камион бидејќи ми треба помош за моето семејство. Можеби утре ќе отворам своја компанија“, додава таа.Даниела вели дека нема машка и женска работа и дека секој може да прави што сака.

„Сакам да им кажам на сите дека треба да ги остварат своите соништа и да ја пуштат околината и сите други приказни“, заклучува Даниела.

Без разлика дали ќе се занимава со адвокатура или ќе одлучи да остане во фирмата на нејзиниот татко, поради способноста, храброста и решителноста на Даниела, сигурно ќе и претстои светол пат, пишува „Инфолига“.