Девојка отишла да работи во Хрватска, но уште пред да почне била измамена – а потоа следело уште поголемо изненадување

Оние кои ќе се одлучат на сезонски работни места во лето знаат дека нивната одлука може да биде меч со две острици. Иако за краток период можат да заработат многу пари, се случува од другата страна на работникот да биде некој не толку чесен ресторант. Девојка која отишла да работи како келнерка во ресторан во Шпилд наишла на една таква личност.

На својот профил на TikTok, девојката по име Зринка објави видеа во кои објаснува како таа и нејзината колешка останале без работа на самиот почеток на летото. Во нив таа објаснила се што однапред било договорено со ресторанот, но и се што добила кога отишла во Сплит.
„Измама на сплитски ресторан – тежок живот како келнер“ напишала Зринка на почетокот на своето видео.

Во видеото опишала како нејзината колешка и таа биле измамени и изневерени на почетокот на сезоната и дека останале без него и пред почетокот на работата.

„Јас и мојата колешка останавме без работа уште пред почетокот на сезоната, а ресторанот дури ни должеше пари“, рече таа.Како што навела во своето видео, клучни ставки од договорот биле сместување, храна и превоз до работа. Платата требало да биде минимум 1.000 евра, а за работа во ресторан кога се прави свадба добиваат дополнителни 150 евра. Работното време беше осум часа и таа можеше да има слободен ден еднаш неделно.

Меѓутоа, како што изјавила, по два долги разговори, ресторанот лажел за сите клучни работи, што ги натерало да прифатат таква понуда.Само му признавам дека целосно лаже“, напишала Зринка во своето видео.Клучните точки од договорот не беа исполнетиМеѓутоа, кога си заминала, нејзината колешка и таа биле шокирани. На почетокот сместувањето ги изнервирало.

Преку сликите кои ги објави на видеото се гледа дека сместувањето е повеќе од морничаво. Валкани кревети, валкани прозорци полни со бубачки, со пајажини и пајаци на таванот.

Доживеала дополнителен шок кога го отворила фрижидерот – тоа било место кое дефинитивно никогаш не било исчистено, што се гледа и од храната која најверојатно ја оставиле нејзините претходници.Понатаму во видеото таа изнесува лаги за транспортот. Иако им рекол дека се е платено, не било. За превоз за 4 месеци би требало да остане без 640 евра, а тоа е нејзино.

Што се однесува до дневницата за работа кога има свадби, иако вети дека ќе биде 150 евра над платата, како што пресметала девојката, таа всушност ќе изгуби 500 евра.После се, Зринка изјавила дека таа и нејзиниот колега му се јавиле за последен пат да се слушнат и му ги земале парите што ги потрошиле за патни трошоци и за самиот ден. Сепак, тој не одговори.

„Парите ќе ви бидат исплатени, а јас ќе ги игнорирам тие детски повици и закани“, била единствената порака што ресторанот им ја испратил на девојките.

Како што изјавила девојката, нема и не сака да застане тука, но во иднина ќе открие повеќе детали, барем за другите да не поминат низ истиот пат низ кој таа и нејзиниот колега поминаа оваа година – кога ги загубија своите работни места поради лагата на една личност.