Денес е Бадник: Еден обичај посебно мора секој од нас да го испочитува со посебно внимание

За да се подготвиме за најрадосниот празник – Божиќ, треба да ги почитуваме овие обичаи на Бадник

Божиќ е проследен со бројни обичаи кои имаат за цел да ја подготват нашата душа за најрадосниот празник во годината – Божиќ.

На божиќното утро се чисти куќата, се украсува со слама, на трпезата се ставаат суво и коскесто овошје, започнува постот кој има за цел да ја исчисти душата.

Домаќинките ќе го започнат денот со приготвување на посен оброк за Бадниковата вечер. Празничниот посен оброк треба да содржи: грав, риба, баклава, леб, пита.

Трпезата треба да зрачи со изобилство, но на едноставен начин. Целта на вечерата е да се собере семејството дома. Најважниот обичај за Бадник е да не се посетуваат гости.

Улиците се празни, бидејќи сите се собираат во куќата за да го дочекаат како семејство раѓањето на Божјиот син Исус Христос.

Во зори, под ударите на секирата, еден млад даб се збогува со сонцето. Се сече со три удари, па паѓа на исток.

Бадник е симбол на дрвото што, според традицијата, овчарите им го донеле на Јосиф и Марија за да запалат оган и да ја загреат пештерата во која се родил Исус.

Неговото палење е главниот дел од овој празник, а бадниковото дрво ќе остане припиен до куќата од утрото до самрак, па дури потоа треба да се внесе. Бадникот се пали со особена почит, и се моли за здравје, среќа и мир.

Бадникот гори до Божиќ, навестувајќи ја новата светлина што ја носи верата во новородениот Христос.Божиќ ни е пред врата – чуда се можни!