Деца ќе останеле без екскурзија: Првиот возач на автобус бил без лекарско, повикале заменски, но тој бил пијан – полицијата морала да интервенира

Учениците од осмо одделение на Основното училиште „Јелена Ќетковиќ“ од Белград вчераутро отишле на екскурзија со два и пол часа задоцнување бидејќи еден возач на агенцијата „Транс југ“ немал лекарско уверение, а дошол друг заменски да ги вози, но пијан.

– Во недела во осум часот учениците требаше да одат на дводневна екскурзија во Сомбор и Палиќ. За патувањето плативме околу 15.000 динари. Родителите дојдоа со децата да ги испраќаат, но не очекувавме да избие ваков скандал.

Бидејќи имало два автобуси, едниот од возачите немал лекарско уверение, па полицијата не му дозволила да вози. Агенцијата повикала друг возач, кој дошол пијан! – една мајка ни рече:

– Сите бевме вознемирени. Загрижен бил и директорот на училиштето, кој дури предложил да се одложи екскурзијата, но децата не се согласиле. Толку денови со нетрпение го очекуваа патувањето. Благодарение на полицијата, пијаниот возач не седна зад воланот. Инаку, којзнае каква несреќа можеше да се случи.

Таа вели дека слушнала дека човекот има слободен ден и бил повикан како замена.

– Никој не му забранува да пие, но кога го викнаа, мораше да им каже на шефовите дека пиел и да повика колега, а не намерно да доаѓа така да вози деца! На крајот дошол трет возач, кој исто така имал лекарско уверение и бил присебен и наместо во осум, децата тргнале околу 10:30 часот. Жена од агенцијата им се извинила на родителите и децата.

Дамир Окановиќ, директор на Комитетот за безбедност во сообраќајот, за Курир вели дека државата зазела став дека децата мора да имаат посебна заштита во сообраќајот и како пешаци и во организиран превоз.