Додека сите се забавувале, таткото Никола спиел во кола: Го направи ова за да им помогне на децата

На Стеван и Филип им биле дијагностицирани аутистични пореметувања, а нивниот татко неуморно посетува саеми и разни манифестации каде продава пуканки и памучни бонбони за да им обезбеди се што им е потребно.

Неодамна во Гуча се одржа Собрание на трубачи, а таткото на Стеван и Филип, Никола, го искористи еден од најголемите настани и се подготви за патувањето. Спакуван со само најпотребните работи тргнал кон Гуча, но не да слуша концерти и да ужива во храната, туку да работи дење и ноќе и да се врати дома со уште неколку динари.

Иако е болен, тој не се откажува. Во четврток тој ќе биде на улицата „Кнез Михаилова“ во Белград и ги повикува сите добродушни луѓе да го посетат и да му купат пуканки или волна за да помогнат во лекувањето на Стеван и Филип.Неговата сопруга Гордана цело време го поддржувала сопругот и објавувала апел за помош.

-Мојот сопруг веќе четврти ден е во Гуча, продава шеќерна волна, а вчера му се слоши бидејќи спиеше во кола. Работи иако има температура за подобро утре на нашите деца. Секој што оди во Гуча може да го види како се бори за своите деца. Потребни ни се 4.400 пораки за децата да ја добијат шестата доза матични клетки, бараме хумани луѓе да ни помогнат затоа што ние самите не можеме – гласеше објавата на Гордана во група на Фејсбук.

– Успеавме да купиме машина за пуканки и кога дознавме дека има надеж за лекување во Турција, аплициравме во фондацијата Биди хуман. Така почнавме да продаваме пуканки. Мојот сопруг оди на саеми, но неколку жени ни помогнаа да купиме машина за правење бонбони. Маж ми каде чуе дека има панаѓури оди продава пуканки и волна – ја започнува приказната на Гордана за Телеграф.рс.

Но, ниту високата температура под која работел не го спречила Никола и четири ноќи спиел во автомобилот за да го зачува секој динар за своите деца.

– Годинава првпат беше во Гуча, таму помина пет дена. Луна паркот му даде место, а тие ни помагаат неверојатно и ни даваат место на саемите за да не мора да плаќа за киријата на местото.

Така го немаше пет дена и се врати утрово. Ама му се слоши, вчера работеше со температура, еве го и сега има температура и ништо не му е тешко. Спие во кола. Инаку, ниту тој не е во најдобро здравје. Пред три години имаше операција на срцето, а минатата година имаше мозочен удар, но продолжува и не се откажува, се бори за Стева и Фиќа. – ни вели мајката на Гордана.

За лекување во Турција им требаат многу пари, а за одење на следно 5.100 евра и како што велат, благодарни се на сите добри луѓе кои на кој било начин им помагаат.

– За три месеци ни требаат 36.000 евра за двајцата, авионските билети се многу скапи, доплати, сместување и на секои три месеци одиме во Турција во болница. Сега ни требаат 5.100 евра да собереме за терапија, парите ни требаат што побрзо.

Требаше да заминеме во август. Требаше да се лекуваат до 23 август, но немавме доволно пари за двете дози, а потоа штом ги собереме парите, таму закажуваме преглед и собираме за се друго што ни треба – вели таа.