„Должев за струја 2000 евра, па ги исфрлив овие работ од дома и за кратко ги подмирив“

Температурите паднаа, а радијаторите и грејните тела сите ги зголемуваме неколку степени погоре. Во ова време на снежни ноќи добредојдени се совети за заштеда на греење.

Еден таков го обиколи светот, иако е од минатата година. Хајди од Велика Британија била шокирана кога и рекле дека должи 1.700 фунти (околу 1.900 евра) за струја. Таа реши да направи некои радикални промени и успеа да го исплати речиси целиот долг за осум месеци.

Имено, семејството престанало да ги користи рерната, машината за сушење и централно греење.

Должав 355 фунти (околу 400 евра) и го затворив дефицитот до април. Олеснување е, особено ако знам дека сметките повторно ќе растат – објаснува тој.

Со помалку вклучување на машината сега семејството заштедува 2,56 фунти (околу 2,88 евра) неделно или 10,24 фунти (околу 11,52 евра) месечно.

Таа ја замени рерната со ерфраер и бавно готвење. Според весникот, користењето на рерната чини приближно 71 пени на час, додека готвењето на воздух чини само 11 пени. Инаку, ваквите апарати во последно време станаа популарни и во Македонија и ги продаваат речиси сите продавници за бела техника.

– Оброците ги планирам врз основа на апаратот и како ќе ги готвам. Сакам да користам бавно готвње, а потоа да го загревам садот во следните три дена во микробранова печка – објаснува Хајди.

Греењето е најголемиот извор на трошоци за Британците. Просечната цена на греење на час е 11 пени за киловат-час.

Иако дојде зимата, Хајди не го вклучи парното, туку најде други начини да ја загрее куќата.

Ставив електрични ќебиња на сите наши кревети. Ги вклучувам пред спиење за да го загрееме креветот – објаснува таа.

За да избегнат проблеми со влажноста, користат освежувач.

Користењето на електрично ќебе во период од еден ден во текот на годината чини 12,48 фунти (околу 14 евра).

Хајди добила бенефиција и за сметката за вода.

– Сметката за вода ми беше 98 фунти (околу 110 евра) месечно, а сега ја намалив на 60 (околу 67 евра) – додава таа.

Само машината за сушење ја чинела во просек по 22,96 фунти месечно, поради што решила да престане да ја користи.