Драган по 15 години работа како програмер дал отказ и започнал друга работа: Тука заработката е три до четири пати повеќе

Во време кога младите сакаатда влезат во програмерите водени од желбата да заработат големи пари во климатизирана просторија, никогаш да не кренат ништо потешко од лажица, Драган реши сето тоа да го остави по 15 години, да заврти нов лист. Тврди дека не се кае, напротив.

Поранешен студент по енергетика на Електротехничкиот факултет (ЕТФ) во Белград, од 2007 до 2022 година се занимавал со програмирање, односно веб дизајн. Народен речник, создавање веб-страници.

– Најмногу се концентрирав на туристичките агенции. Потоа следуваа хотели, ресторани… – вели Драган во интервју за „Блиц“.

На нашиот соговорник не му побегна ниту кризата предизвикана од пандемијата на корона вирусот. Клиентите имаа се помалку пари, а тој, пак, почна да заостанува во плаќањето даноци и придонеси.

– Следуваше замор од материјалот. Бидејќи не можете да работите работа за која не сте соодветно платен, едноставно губите мотивација – искрен е поранешен студент на ЕТФ, факултет за кој секоја година има се повеќе кандидати на приемниот испит.

Според неговите зборови, пред да ја донесе одлуката која ќе му го промени животот, тој веќе го мајсторисувал станот во кој живеел.

– Живеев во изнајмен стан во 2021 година, каде, се разбира, се се расипуваше. Па го поправив бојлерот, шпоретот, светлото… Теоретскиот и практичниот дел не се исти, но теоријата што ја знаев од факултет драстично ми помогна да го разберам принципот на функционирање. Требаше само да се поврзе сето тоа во пракса.

Кога почна да кажува дека ќе ја смени гранката, односно дека ќе ја замени канцеларијата со работа на електричар, никој не му веруваше.

– Тоа беше шок. Кога и кажав на жена ми дека ќе правам струја, таа ми рече: „Ајде нема шанси“! Додека не виде дека почнав да купувам алати, не ми веруваше. Дури кога виде дека купив големо хилти, ме праша:

„Чекај, навистина веруваш дека можеш да работиш струја“? Не ми веруваа ни соседите, ми рекоа да се задржам на работата затоа што ми е полесно, а тоа што го планирам е тешко, одговорно и проблематично – се присетува Драган.

Идниот електричар, сепак, не се сомневаше во себе и не ја доведе во прашање неговата одлука. Тој признава дека имал среќа бидејќи првите интервенции вклучувале замена на штекерот. Сепак…

-Првото дотерување и првата замена на инсталацијата беше проблем бидејќи налетав на најлошиот можен стан – целата зграда беше од армиран бетон. Не можев да станам од кревет два дена после тоа, бев многу уморен. Не знаев дека ми треба појас околу половината, па се симнав од скалата и се качив 200 пати – истакнува нашата соговорничка.

Кога сè стави на хартија и сфати колку повеќе пари може да заработи со мастеринг, тоа беше дополнителен ветер во неговиот грб. Неговите пресметки се покажаа како точни. Ни ја објасни разликата во заработката помеѓу она што го работеше и неговата нова работа.

– Кога правите веб-страници за српски клиенти, месечната плата се движи од 2.000 до 2.500 евра. Сепак, во пракса успевате да наплаќате помеѓу 1.000 и 1.500. Кога од тоа ќе одбиеме даноци и придонеси, на крајот на месецот всушност ќе имаме од 600 до 700 евра. Често се случува луѓето да се откажат од работата, да не плаќаат, да останат во долгови и да банкротираат…

Зборувајќи за трговијата со електрична енергија, Драган нагласува дека заработката зависи од тоа што, но и како правите.

– На почетокот имате по една интервенција на два-три дена. Кога ќе ја одработите работата, имате две или три интервенции дневно, а во некои случаи и седум или осум, што секако зависи од видот на работата.

Просечната цена на интервенцијата е 3.000 динари нето, малку пари се трошат и за гориво кога возите до станот. Можете да работите од утро до вечер. Според тоа, просекот е четири до пет интервенции дневно.

Така почнав да заработувам три до четири пати повеќе на мојата нова работа отколку на старата работа. Добро можеш да заработиш, плаќањето е инстант и секогаш имаш пари во паричникот, тоа е главната разлика – објаснува соговорникот на „Блица“.

Драган посочува дека сè уште не ја разработил работата до крај, бидејќи е електротехничар само една година, но напоменува дека целосниот ефект ќе следи за три години. Многу му помогнала и старата работа.

– Знаев да се занимавам со маркетинг, односно знаев да направам веб-страница, што го забрза целиот процес. Исто така, бев технички упатен благодарение на универзитетот, знаев да дизајнирам инсталации и на крајот испадна дека знаев и практично да ги правам. Сè уште на сите им е чудно, но прифатија дека сега сум електричар – вели Драган.

соговорникот на „Блица“.