Драган прави ракија како никој – вреди како суво злато, а за литар бара 50 евра

Годинава првите јагоди на нашиот пазар имаа цена од околу 500 динари за килограм, но со доаѓањето на поголеми количини цената полека падна.

Исто така, честите врнежи од дожд во времето на бербата значително влијаеле на квалитетот на јагодите на отворено, што доведе до тоа дека се преработуваат поголеми количини од овие плодови.

Покрај џем и ликер, еден имот во загоричкото село произведувал и ракија од ова овошје, која, според нашиот соговорник, има фантастичен вкус.

– Годинава имав малку поголема количина на јагоди, а поради увозот на ова овошје цената почна брзо да опаѓа и решив да сомелам некоја количина за ракија. Подготовката ја направив како за дуња или кајсија, додадов ензими, квасец и храна за квасец. Добиената ракија според мене е извонредна, со пријатни, многу интензивни ароми, без негативни вкусови или киселост“, открива Драган Јовановиќ за РИНУ.

Бидејќи ракија од јагоди ретко се прави, но и исклучителен квалитет, овој загоричанец вели дека цената на овој пијалок мора да биде висока. Токму затоа не се очекува да има многу заинтересирани купувачи.

– За едно казан клука потребни се 120 килограми јагоди плус ензими, квасец за овошни ракии и храна за квасец. Кога тоа ќе го претвориме во пари, доаѓаме до цифра од околу 400 евра за котел, во просек добивав околу осум литри ракија од 18% по казан. Пресметката е едноставна, ме чини 50 евра за литар“, нагласува Драган од Топола.

Тој додава дека ракијата можел да ја испече и на друг начин, со додавање на околу 20 килограми шеќер по казан, со што би се зголемил волуменот на добиената ракија, но ќе се намали квалитетот. Како што вели, сакал да работи на квалитет, а не на квантитет.