Драгомир заработува и до 20.000 евра од еден хектар: Одгледува растение за спортисти и богати – Почна од саксија на тераса

Кога Драгомир Ивановиќ за прв пат пробал аспарагус во Италија, не можел да сонува дека 15 години подоцна успешно ќе го одгледува на полињата во Банатски Брестовац.

Овој вреден човек вели дека банатското земјиште е толку плодно што „и на заглавен стап би родил лисја“, но дека традиционалните земјоделски производители од јужнобанатската област сè уште се конзервативни кога станува збор за одгледување нови култури.

Драгомир има само пофални зборови за аспарагусот. Не бара хемија, цената е стабилна, а освен тоа, аспарагусот е еден од ретките култури што може да преживее поплави и да се обнови. Освен што е лековит, тој е и скап – за килограм аспарагус во Србија треба да се издвојат и до 2.000 динари. На српскиот пазар нема големи производители, а профитабилноста на хектар аспарагус е од 15.000 до 20.000 евра годишно, пишува Дневник.рс.

Јадев аспарагус во Италија на почетокот на деведесеттите и бев воодушевен од вкусот, богатството на јадењата и комбинациите со аспарагус, како и од неговите ефекти врз моето здравје. Прво засадив аспарагус во саксии, на терасата од мојот стан – вели Драгомир.

„На почетокот одгледував различно овошје и зеленчук, а аспарагусот беше споредна приказна. Еден ден ми се јави непозната жена од Ковачица да ме праша за аспарагусот како лек за нејзината мајка, која е болна од рак. Дури тогаш почнав да ги истражувам здравствените придобивки од аспарагусот и бев воодушевен. Решив да го направам аспарагусот моја водечка култура. Сега имам регистрирано земјоделско стопанство“, вели тој за Дневник.рс.

За да се подигнат насади на еден хектар треба да се инвестираат околу 15.000 до 20.000 евра, во зависност од специфичните услови на инвеститорот. Треба да се направи бизнис план и да се обезбеди земјиште, добри климатски услови, добри садници, машини и опрема, обучена работна сила, капацитети за складирање и пакување, средства за испорака до клиентите и добра промоција.

Мојата основна дејност е производство на садници, за осум години имам околу 600 растенија аспарагус од тие садници. Добар дел од насадите веќе го продаваат родот, годинава одлично го реализираа своето производство“, објаснува Драгомир.

Класичните земјоделски производители се конзервативни кога станува збор за вести. Во Брестовац со децении одгледуваат пиперки и домати, во културата на земјоделството Омољица, а многумина се чувствуваат безбедно таму, иако профитот се намалува со текот на годините. Не знаат за аспарагус, а тие што знаат ниту го виделе ниту го пробале.

„Интересно е што растенијата за аспарагус ги одгледуваат луѓе кои се занимаваат со нешто друго, најчесто ИТ инженери, лекари и повратници од странство. За нив аспарагусот е инвестиција. Се бере само три години по садењето, што многу луѓе ги прави нетрпеливи, иако трае 20 години“, вели Драгомир.

Досега ниту еден аспарагус не настрадал во поплавите! Во светот е забележано дека и еден месец да е под вода се опоравува. Аспарагусот има најмал производствен ризик во однос на сите земјоделски култури, посочува Драгомир.