Жител на село Стајковце цела приколка со најлон исфрли во река – соселаните се револтирани

Еден од жителите на селото Стајковце кај Власотинце ја наполнил реката Власина со најлонски отпад, односно со искинати градинарски фолии за заштита на раниот зеленчук, па Власина побеле, а оддалеку секој куп личи на чамец.

Еден еколошки активист од тој крај направи видео, а на „Југмедија“ го проследи Снежана Ѓорѓевиќ, жителка на градот Власотинце.

– Многу сум огорчен од она што го видов на ова видео. Дали вака се заштитени нашите реки? Така изгледа. Затоа и водата во нив е загадена. Прашањето е каде ќе завршат овие најлони и кому и колкава штета ќе направат? – прашува совесна граѓанка.

Таа вели дека овој човек дошол со трактор и полна мала приколка од мостот на сред село и без никаков страв фрлил се во реката.

– Исчисти околу својата стаклена градина, а вишокот искината фолија го фрли во реката. И тука имаме загадување и болести – вели соговорникот на „Југмедија“.

Снимката датира од 21 мај годинава, снимена околу 18 часот. Тоа покажува дека загадувачот е целосно опуштен, несвесен дека прави штета на водата и природата околу неа.Инаку, селото Стајковце е едно од најпознатите села во Србија за производство на пиперка.