Зоран отишол на одмор во Албанија, па се изненадил: Високо летаат, ама брзо ќе паднат, ова е катастрофа што го прават

Кога пред три години се етаблира како дестинација за туристи од Србија, Албанија беше вистинско откритие пред се поради ниските цени на сместувањето, комплетите на плажа и храната, сето тоа во пакет со прекрасни плажи и чисто море. Сепак, судејќи според приказните на Србите кои годинава повторно ја посетиле оваа дестинација, „чинијата“ малку се сменила.

Судејќи по приказните и објавите на Србите во Фејсбук групата „Одмор во Албанија“, цените годинава не се нималку евтини, а многумина го изгубија трпението кога е во прашање опремата на плажите, односно отсуството на менување кабини и тушеви.

Исто така, многумина забележаа дека не се инвестираат пари ниту во комплети за плажа, а нивните цени годинава се многу високи. Само една таква објава на човек по име Зоран одекна во групата на Фејсбук, но и на другите социјални мрежи поради неговата сурова искреност додека пишуваше за првите три дена од неговиот одмор во Химара, Албанија.

„Мала рецензија после три дена во Химар. Летаа многу високо, но уште побрзо ќе паднат. Одиме по ред. Градската плажа е неорганизирана, нема тоалети, нема пресоблекување и единствена слободна зона во целата област.

Плажата Шпилје е катастрофа, нема тушеви, кабини или тоалети. Нон стоп кафеани, нечиста вода, кревети 10-13 евра. Плажата е малку поорганизирана, но поскапа. Плажата Лимани е добро организирана и вреди за пари, лежалки 15 евра, пиво 4,30 евра 0,33л, храната не е како во елитен ресторан, туку квалитетна.

Голем недостаток се чадорите за сонце, кои воопшто не штитат, како да ги нема. Генерално, цените се доста високи во продавниците, а особено во рестораните. Значи, кој сака да оди во Химара, нека се подготви добро финансиски за да не доживее благ шок… Тоа е нашиот прв впечаток“, напиша тој.

Набргу по неговата објава, туристите од Србија почнаа да прашуваат за состојбата на другите дестинации, а набрзо дојава стигна и од плажата Боршит.

„Бевме таму пред седум дена Лежалки 10 евра, но ги имавме вклучени во станот… Пијалоци во ресторан: 2-2,5 евра сок, 2,5-3,5 евра пиво, оброк 8-10 евра пица или некое јадење со месо .