Зошто Јованка и Тито немаа деца – Нејзината сестра ја откри непознатата вистина и деталите кои ја интересираа цела Југославија

Јованка Будисављевиќ и Јосип Броз Тито тајно се венчале на 15 април 1952 година. Овој настан, како и бројни други детали за нивниот живот, и денес се обвиткани со мистерија. Одговори на бројни прашања даде сестрата на поранешната прва дама на СФРЈ, Нада Будисављевиќ, во книгата „Нада Будисављевиќ: Мојата сестра Јованка Броз“ од Жарко Јокановиќ.

„Се венчавме во април 1952 година во Илок, во ловечка куќа, и случајно беше што за време на Сремскиот фронт јас водев болница токму на тоа место“, изјави Јованка Броз неколку децении подоцна во ексклузивната исповед до писателот и сценарист Жарко. Јокановиќ, што ја објави „Блиц“

На првото јавно појавување како пар, Тито и Јованка се појавија во следните изданија: тој носеше бела униформа со златни обележја, додека таа беше во бордо сатенски фустан, облечена во златно ланче и дијамантски брош, како и пунџа беше препознатлива. Што се случи пред тоа?

Бројни детали откри Нада Будисављевиќ, а тоа што му го кажа на Жарко Јокановиќ го пренесуваме ексклузивно на порталот Жена рс во серијата „Тито и Јованка, зад затворени врати“.

На мене и на Зора еден ден, во 1952 година, ми кажа дека ќе се омажи за Тито. И двајцата останавме без зборови.Знаевме дека Јованка работи кај Тито и тоа ни беше голема чест.

Но, не знаевме дека има нешто меѓу нив. Ниту таа никогаш не ни кажа за тоа. Како да ни кажа дека ќе се омажи за Свети Петар. Или дека ќе се омажи за Господ Бог. Затоа што Тито тогаш беше икона за сите нас, вклучувајќи ја и неа.

И секогаш велев дека се омажила за нејзината икона. И за нас тој исто така не беше жив човек – туку концепт. И кога таа ни го кажа тоа, ние двајца не кажавме ништо.

Тито не покани официјално на гости, преку Јованка. Присутна беше и таа. Имавме огромна нервоза. А во животот имаше таква дарба да ги опушти луѓето кои беа нервозни пред него на неверојатен начин и некако да ги ослободи од таа нервоза. Едно од најпоставуваните прашања меѓу јавноста е зошто никогаш немале деца.

“Најверојатно тоа беше нејзина доброволна одлука да нема деца. Затоа што тоа може да му наштети на Тито во тој момент. Велам најверојатно затоа што не знам.

Нејзината жртва беше целосна за него. Таа се стави на негова услуга од самиот почеток како некоја посветена, како игуманија која се посветила на својата религија. Го ублажуваше секој удар што беше упатен кон него. И тогаш се преправаше дека е многу посилна. Изгледаше како кремен, како камена жена. И подоцна беше злоупотребена“.

Последната Нова година поранешната прва дама на Југославија ја дочекала со сопругот во 1977 година и тогаш последен пат го бакнала. На Јованка ѝ беше забрането да присуствува на погребот на нејзиниот сопруг во 1980 година, но за среќа сè уште беше на последното збогување на Тито благодарение на Индира Ганди која постави ултиматум: „Ако Јованка не се појави на погребот, нема да дојдам ниту јас“.