Ивана се вратила од Германија за да одгледува црни свињи, но поради бавноста на администрацијата изгубила инвеститор

Ивана Милиќ од Пролог кај Ливно се вратила од привремена работа во Германија и во своето село основала фарма на црни свињи.

Органското одгледување на отворено и го гарантира квалитетот на месото за кое има реална побарувачка, вели таа. И на домашниот и на странскиот пазар, пренесува bljesak.info.

На прв поглед би рекле дека кај Ивана „цутат рози“, но има и тешкотии со кои таа се соочува во производството на месо. Поради бавноста на администрацијата изгубила инвеститор за шталата.

Проектот вреден околу 350 илјади КМ сега е во тек.Проблем е и долгорочната концесија на земјиштето за одгледување свињи. Нема начин да се реши тој проблем бидејќи Ивана има 470 црни свињи кои се кај нејзините пријатели.

Таа нема доволно простор за нив.На нејзината семејна фарма ја вработила Ивана Кришто, инвалид, која се грижи за административни работи.