Иванка направи бизнис од она што за многумина е ѓубре: На 50 години остана без работа, а сега е единствена на Балканот со овие продукти

Токму кога наполнила 50 години, Иванка Стаменовиќ останала без работа. Во моменти кога многумина би се откажале и се пензионирале за да чекаат да се пензионира, таа решила да ги преземе работите во свои раце. Таа не се откажа и сега после 14 години кога се врати на патот кон успехот, тврди дека нема филозофија или си борец до крај или борец си само на зборови.

– Разговарајќи со оние кои веќе успеале и оние кои би сакале да почнат утре, сфатив дека веќе сум на вистинскиот пат. Едно е јасно, секој што сака да започне сопствен бизнис мора однапред да знае дека за да успее мора да работи „26“ часа дневно со години, дури и кога е газда и има свои вработени. Доаѓаат си ја вршат работата и си одат дома, а газдата дури и кога си легнува, размислува за утре, но и за следните месеци…

Таа тврди дека може пристојно да се живее од сопствен бизнис, но само ако се одлучиш и се занимаваш со нешто што е дефицитарно или помалку познато кај нас. Таа избра да рециклира ПВЦ фолија за билборди.

– Потребно е да се промени свеста на нашето население и да знаеме дека рециклирањето не е ѓубре, туку нов производ создаден од нешто што ни служи нам и на другите како основна суровина. Ги сакам предизвиците, особено кога сфатив дека ние сме единствените на Балканот, а другите во Европа со ваква продукција. Сега планираме и проширување на производството, бидејќи не се откажуваме така лесно, низ животот научивме дека само несигурните луѓе се откажуваат кога ќе наидат на препреки. Никаде не е лесно, ниту во бизнисот ниту во животот. Веќе имам проект кој треба да започне во март – вели нашиот соговорник.

Иванка од самиот почеток никогаш не ја изгубила самодовербата. Знаеше дека ќе успее. Но, и таа беше свесна дека тоа нема да се случи штом помислија жените кои беа на тренинг.

– Никој кој работи чесно не успеал преку ноќ, свесен сум дека за да успеете потребни се години напорна работа – вели нашиот соговорник.

Таа произведува чанти, торби, новчаници и слично од рецеклираниот материјал.