Илија иако не знае да плива, скокнал во каналот и ја спасил баба Зорка од најлошото

Враќајќи се од втора смена, Илија Милутиновиќ (18) од Бања Ковиљача не ни сонувал дека ќе направи хуманитарен подвиг ноќта кога се отворило небото над неговото родно место.

Иако не е пливач, во вторникот вечерта скокнал во канал и од матниот порој ја спасил неговата сосетка Зорка Калебиќ (86) која паднала во него.

– Во автомобилот бев со моите родители и еден колега и поради високата вода таа вечер не можев да стигнам до куќата во Бања Ковиљача по вообичаената рута, туку поминавме преку Трбушница.

– Иако беше темно и дождливо, видов женско лице како полека се оддалечува на околу триесетина метри, а потоа наеднаш исчезнува. Претпоставував дека паднала во канал покрај патот.

-мИзлегов од возилото, го вклучив светлото на телефонот, кога таа се појави на површината на матната вода. Без размислување, буквално со глава скокнав во поројот.

Успеав да ја зграпчам за половината и да ја повлечам на патот каде што ми помогнаа моите сопатници. Во автомобилот имаше ќебенце во кое ја завиткавме и ја прекривме со кабаница, ја свртевме на страна додека не дојде брзата помош, на која во меѓувреме се јавив – раскажува Илија за Курир.

Вели дека каналот бил речиси целосно полн со вода која носела се пред себе, дека на дното имало тиња и дека кога скокнал водата му била до грло, па едвај се извлекол до брегот.

Се испоставило дека бабата од блиската куќа излегла надвор, дошла до каналот кога и се лизнало стапалото и завршила во матната и надојдена вода.

Да не беше Илија, веројатно ќе завршела многу лошо, но таа имала среќа.

Благодарение на Илија за тоа што го направи, ја спаси мајка ми. Беше навистина храбар да скокне во таа вода – вели Милојка, ќерка на Зорка.

– Навистина ниту една секунда не се двоумев што да направам. Јас не сум пливач, но некој беше во неволја и јас само реагирав со желба да ја извадам жената од таа вода.

– Драго ми е што се заврши добро – вели момчето кое покажа дека големото срце може се, дури и на не пливач да победи порој и да спаси живот.